آشنایی با طرز کار دستگاه سختی گیر رزینی و نکات مربوط به آن
وجود آبهای مصرفی پاکیزه و خالی از هر نوع آلاینده یکی از بزرگترین نعمتهای زندگی ماست، سختی آب یکی از مشکلات اساسی در زمینه مصرف آب است. جهت حل این مشکل راهکارهای بسیار متنوعی وجود دارد؛ شاید تا به حال بارها با کلمه سختی گیری رزینی در صفحات اینترنت و فضای مجازی برخورد کرده باشید، سختی گیر یکی از ابزارهای مفید و کاربردی جهت از بین بردن سختی آب در مصارف متنوع است. لذا ما در این مقاله سعی داریم تا شما را با طرز کار سختی گیر و ساختار اصلی آن آشنا کنیم، در ادامه با ما همراه باشید و در صورت وجود هر پرسشی آن را در قسمت دیدگاه یا نظرات عنوان کنید.
سختی آب به چه معناست و عوامل تشکیل دهنده آن چیست؟
سختی آب عامل وجود مشکلات زیادی در سایر دستگاههای مربوط به عملیاتهای فراوانی است که در ادامه از آنها نام خواهیم برد. توجه داشته باشید که در صورت وجود سختی آب، به دلیل عملیات رسوب گذاری فراوان در تجهیزات و سطوح مختلف، شناسایی، اندازه گیری و رفع آن مهم میشود. در واقع سختی کل آب به مجموع یونهای کلسیم و منیزیم محلول در آب گویند. شاخصهای این نوع سختی با ppm یا mg/lit است. در واقع ترکیبات نامحلول کلسیم و منیزیم موجود در آبها با افزایش دما به طور مشخصی از محدوده حلال بودن خارج شده و بر روی سطوح مختلف رسوب میکنند. به طور خلاصه املاح موجود در آب میتوانند تشکیل دهنده سختی آب باشند.
سختی آب عامل بروز چه نوع مشکلاتی است؟!
پیش از اینکه به طرز کار سختی گیر بپردازیم بهتر است با مشکلاتی که سختی آب ایجاد میکند آشنا شویم. اگر ساکن شهرهای گرم و خشک باشید درک مفهوم سختی آب شاید برای شما چندان کار دشواری نباشد. چرا که اکثر مناطق گرم و خشک با سختی آب دست و پنجه نرم میکنند. اما به طور کلی همانطور که گفته شد رسوبات موجود در سیستمهای لوله کشی و تجهیزات مصرفی یکی از عمده ترین و بارزترین مشکلات ناشی از سختی آب است. همچنین میتوان در این زمینه به وجود لکها پس از شستوشوی ظروف اشاره کرد. در واقع وجود لکههای سفید ناشی از سختی آب همیشه یکی از دغدغههای بزرگ خانمها بوده است. چرا که شما با وجود سختی آب مجبور هستید که جهت جلوگیری از ایجاد لکها ظروف و سطوح خود را به طور مرتب دستمال بکشید و این کار شما در لیست روزمرگیها را چندین برابر میکند.
دستگاه سختی گیری رزینی، یک ابزار مفید برای شما
تاریخچه سختی گیری آب گویای اهمیت این مساله است. بعلاوه، وقتی با طرز کار سختی گیر رزینی آشنا شوید، متوجه میشوید که تا چه اندازه حیاتی و مهم است. عملیات مهمی که با استفاده از این دستگاه انجام میشود در واقع جایگزین شدن کاتیونهای کلسیم و منیزیم با کاتیون سدیم است. توجه داشته باشید که در این عملیات شما باید از رزینی استفاده کنید که دارای یونهای متحرک سدیم باشد. روش کار بدین صورت است که کلسیم و منیزیم موجود در آب سخت با عبور از ستون رزین با یون سدیم جایگزین میشوند. اگر قصد داشته باشیم که به طور مفصلتری به این موضوع بپردازیم باید بگوییم: قابلیتی که یونهای کلسیم و منیزیم در دو ظرفیتی بودن دارند این امکان را فراهم میکند تا بتوانیم آنها را توسط انواع دستگاه سختی گیر رزینی به دو یون سدیم تک ظرفیتی تبدیل کنیم و سختی آب را حذف کنیم.
طرز کار سختی گیر رزینی و مراحل رفع سختی آب توسط دستگاه
دستگاه سختی گیر رزینی در انجام عملیات خود مراحلی را طی میکند تا فرایند سختی گیری به درستی انجام شود، ما در ادامه به بررسی این مراحل و چگونگی طی کردن فرایندها خواهیم پرداخت که بهطور خلاصه عبارتند از: سرویس، بک واش، مکش محلول آب و نمک(احیا رزین)، شستشوی آهسته، شستشوی سریع.
مرحله سرویس در دستگاه سختی گیر رزینی
همانطور که گفتیم یونهای کلسیم و منیزیم به علت تمایلی که رزین به جذب یونهای سنگین دارد با یونهای سدیم جابه جا میشوند و این عملیات در مرحله سرویس انجام میشود سپس رزین پس از گذشت مدت زمانی با جابه جایی یونها وارد مرحله اشباع شده و قدرت خود را در عملیات سختی گیری از دست میدهد سپس شاهد نشتی یونهای سنگین در آب خروجی دستگاه خواهیم بود. لذا لازم است که به سرعت، دستگاه به مرحله شستشو وارد شود.
بک واش از مهمترین بخشهای طرز کار سختی گیر رزینی
مرحله بک واش دومین مرحله از کار سختی گیر رزینی است. جهت جلوگیری از فشردگی بیش از حد بستر رزین لازم است تا این مرحله سپری شود. زیرا رزین در طول مراحل اولیه مدت زمان بسیاری تحت جریان مداوم آب قرار داشته است. در بعضی موارد به مرحله شستشو، مرحله احیا هم گفته میشود. جریان آب در مرحله سرویس، از بالا به پایین و در مرحله بک واش، از پایین به بالا حرکت میکند. هدف این کار در واقع انبساط و شناور شدن دانههای رزین جهت فرایند آماده سازی و خروج ذرات معلق است.
مدت زمان انجام فرایند مرحله دوم، حداقل ۱۵ دقیقه است، توجه داشته باشید که حجم مخزن رزین در این فرایند اهمیت بسیار بالایی دارد. زیرا بستر رزین باید به انبساط ۵۰ درصدی برسد. در انتهای فرایند بک واش، ما باید شاهد آبی کاملا تمیز و شفاف باشیم.
مرحله مکش محلول آب و نمک
این مرحله در واقع جهت انجام مراحل بعدی از جمله مرحله سرویس در کیفیتی بهتر انجام میشود. در واقع مکش محلول آب و نمک در ستون رزین یک فرایند بسیار مهم در طرز کار سختی گیر است. شاید بتوان گفت در این مرحله، اصلیترین فرایند انجام میشود. بدین معنی که فرایند تبادل و جایگزینی یونها صورت میگیرد و یونهای کلسیم و منیزیم در بستر رزین جایگزین میشوند.
شستشوی سریع و شستشوی آهسته از دیگر بخشهای طرز کار سختی گیر
پس از انجام مراحل قبلی، دستگاه نیازمند فرایندی است تا شستشوی ستون رزین انجام شود تا عملیات خروج آب و نمک به سهولت انجام گیرد و از دستگاه خارج شود. مدت زمان این عملیات باید بین ۱۵ تا ۲۰ دقیقه باشد.
مرحله شستشوی سریع که پنجمین مرحله است، مرحله خروج تمامی املاح موجود و باقی مانده در ستون رزین است. این مرحله در واقع به معنای اتمام کار و آماده سازی دستگاه جهت از سرگیری مرحله اولیه (سرویس) میباشد.
چند نکته را در رابطه با طرز کار سخت گیر رزینی و نصب آن فراموش نکنید.
- با توجه به بررسیهای انجام شده، میزان نمکی که جهت احیای رزین نیاز دارید حدودا 25۰ تا۱۲۰ گرم به ازای هر لیتر رزین میباشد.
- مدت زمان انجام مرحله سوم بین۱۵ تا ۶۰ دقیقه میباشد.
- محل قرارگیری و نصب دستگاه سختی گیر باید در نزدیکی فاضلاب خروجی باشد لذا با توجه به این جایگاه محل قرار گیری مخزن محلول آب و نمک جهت انجام فرایند مکش محلول باید در نزدیکی کامل با دستگاه سختی گیر باشد.
- جهت جلوگیری از هرگونه آسیبی به تجهیزات میبایست سختی گیر در فضایی کاملا سرپوشیده باشد.
- توجه داشته باشید که در محیطی که عوامل مغناطیسی یا لرزش وجود دارد از نصب دستگاه باید خودداری کنید.
- حداقل دمای لازم محیط جهت نصب دستگاه نباید کمتر از پنج و نباید بیشتر از ۵۰ درجه سانتیگراد باشد.
لوله کشی در دستگاه سختی گیر رزینی چگونه است؟
لولهکشی دستگاه نقش مهمی در طرز کار سختی گیر دارد. در اولین قدم، نصب شیر کنترلی در دستگاه سختی گیر یکی از مهمترین عملیاتهاست. توجه داشته باشید که مخزن FRP دارای یک لوله است. شما ابتدا با برداشتن لوله میتوانید نازل موجود دستگاه را به انتهای لوله متصل کنید. در انتها لوله را داخل مخزن قرار دهید و روی دهانه بالایی لوله که به سمت بیرون است را بپوشانید.
پس از انجام لولهکشی و پوشاندن دهانه فوقانی، رزین را اطراف لوله نصب شده بریزید و از وارد شدن رزین به داخل لوله جلوگیری کنید. سپس با توجه به نازلی که داخل شیر کنترلی قرار دارد نازل را سفت کنید و بخش بالایی لوله قرار گرفته در مخزن را به داخل شیر کنترلی متصل کرده و کاملا بپیچانید.
اتصال کانکتورها در دستگاه سختی گیر
دستگاه سختی گیر دارای واشری به نام (Sealing Ring) میباشد که نقش مهمی در طرز کار سختی گیر دارد. پس از انجام مراحل بالا میبایست واشر را در جای مخصوص خود یعنی داخل کانکتور قرار دهید و سپس پوت ورودی شیر کنترلی را سفت کنید. فراموش نکنید که شما مجددا باید واشر کانکتور خروجی را در جای خود قرار دهید و مطابق مرحله قبل به پورت مخصوص به خود متصل کنید.
اتصال شیرآلات و ابزارها عاملی مهم در طرز کار درست سختی گیر
بر روی خط ورودی آب در دستگاه سختیگیر رزینی، گیج فشار قرار گرفته است. دستگاه سختیگیر دارای چهار شیر متصل بیرونی است که هر کدام کاربرد مخصوص خود را دارند. سعی کنید هر کدام از شیرها را با توجه به دستورالعملها در جای خود قرار دهید و خطوط و مسیرهای ورودی و خروجی را مشخص کنید.
مشخص کردن خط تخلیه دستگاه
شما برای انجام عملیات تخلیه باید ابزار کنترل دبی جریان را به پورت خروجی متصل کنید. قطعه مربوط به اتصال شلنگ تخلیه به شیر را در جای خود تعبیه کنید. فراموش نکنید که میبایست شلنگ خط تخلیه در محل کفشور خروجی قرار بگیرد.
اتصال به مخزن آب و نمک چگونه است؟!
اتصال شیر کنترلی به مخزن محلول آب و نمک یکی دیگر از مراحل نصب میباشد. ابتدا مهره اتصال مربوطه را تا آخر تیوپ بکشید و قطعه بوشن را داخل تیوپ قرار دهید، قطعهای به رنگ قرمز وجود دارد که میبایست بر روی پورت خط محلول در شیر کنترلی قرار دهید. یک نکته مهم را فراموش نکنید سمت مخروطی شکل قطعه قرمز باید به سمت شیر تعبیه شود و مهره اتصال روی تیوپ را بر روی پورت محلول آب و نمک سفت کنید و سر دیگر تیوپ را وارد مخزن آب و نمک کنید.
خرید انواع دستگاه سختی گیر
حال که با طرز کار سختی گیر رزینی آشنا شدید، ممکن است تمایل داشته باشید یکی از این دستگاهها را برای استفاده خود، در یک زمینه خاص، تهیه نمایید. برای این منظور ما به شما شرکت سپاهان پالایش را پیشنهاد میکنیم. این شرکت با سالها سابقه در زمینه طراحی و فروش انواع دستگاه سختی گیر رزینی آماده ارایه کلیه خدمات مرتبط با این دستگاهها به شما میباشد. بعلاوه، مشاوران این شرکت، همواره آماده پاسخگویی به پرسشهای شما در زمینه مشکلات این دستگاهها و نصب و راهاندازی آنها هستند.
دیدگاهتان را بنویسید