بررسی پدیده تلسکوپی شدن ممبران در سیستم‌های اسمز معکوس

تلسکوپی شدن ممبران

بررسی پدیده تلسکوپی شدن ممبران در سیستم‌های اسمز معکوس

5/5 - (1 امتیاز)

آشنایی با پدیده تلسکوپی شدن ممبران و روش جلوگیری از آن شاید برای بعضی افراد از دسته موضوعاتی است که کمتر اطلاعاتی در مورد آن یافت می‌شود، لذا ما در این مقاله سعی داریم به بررسی پدیده تلسکوپی در سیستم های RO یا اسمز معکوس پرداخته و اطلاعاتی را به شما کاربران گرامی منتقل کنیم پس با ما همراه باشید.

آشنایی با فرآیند اسمز معکوس (Reverse Osmosis)

شاید برای شما سوال باشد که فرایند اسمز معکوس چیست؟! اخیرا فرایند اسمز معکوس با عنوان RO که مختصر ترکیب Reverse Osmosis  است به کار برده می‌شود. در بین روش‌های متداول نمک زدایی از آب‌های شور و دریا، فرایند اسمز معکوس یکی از متداول‌ترین روش‌های موجود است که آب شور را به آب قابل استفاده و شرب تبدیل می‌کند. اما در این فرایند ممکن است گاها با اختلال‌های زیادی در سیستم روبه رو باشیم. شاید جالب باشد که بدانید اسمز در واقع یک فرایند مهم در طبیعت هم هست. به عنوان مثال: می‌توان به جذب آب توسط ریشه گیاهان از خاک یا به طور گسترده‌تر به جذب خون بدن توسط شش‌ها اشاره کرد. در حالی که این فرایند در طبیعت به صورت کاملا طبیعی است. اما برای معکوس کردن فرایند اسمز در عملیات دفع نمک آب، ما نیازمند انرژی زیادی هستیم.

 تلسکوپی شدن ممبران و اختلال در سیستم اسمز معکوس (RO)

اگر در حوزه شیرین سازی، فرایند تصفیه آب و دفع نمک فعالیتی دارید حتما تا به حال با مشکلات و اختلال‌های مختلف این فرایند آشنا شده‌اید. پدیده تلسکوپی در سیستم های RO از مشکلات رایج و شناخته شده در این مسیر است. در واقع، این پدیده با ایجاد اختلاف فشار در دو سر سیستم افزایش می‌یابد. در این صورت لایه‌های غشاء در خارج از توری قرار می‌گیرد و به میانه یا لابه‌لای غشاء منتقل می‌شود. این پدیده علت‌های زیادی دارد که ما در بخش‌های بعدی به بررسی آن می‌پردازیم.

هنگامی که عملیات شیرین سازی آب شروع می‌شود عملکرد سیستم‌هایی که در این عملیات مشاکرت دارند، بسیار حائز اهمیت است. یکی از این سیستم‌ها چنانچه می‌دانید سیستم اسمز معکوس است که میزان دفع نمک توسط آن در عملیات و فرایند شیرین سازی آب به فاکتورهای زیادی بستگی دارد. یکی از این فاکتورها وضعیت و چگونگی غشاء ممبران است. در واقع هنگامی که فشار بسیاری به دو سر سیستم وارد می‌شود لایه‌های ممبران به خارج از توری منتقل می‌شوند.‌ در این صورت المنت موجود، ظاهری شبیه به تلسکوپ به خود می‌گیرد و این پدیده تلسکوپی شدن ممبران به ساختار ممبران آسیب جدی وارد می‌کند و پس از آن عملیات دفع نمک دچار اختلال می‌شود.

بررسی دلایل پدیده تلسکوپی

گفتیم که پدیده تلسکوپی در سیستم RO دلایل زیادی دارد. یکی از این دلایل مسدود سازی پوشش توری است. در این حالت، ساختارهای ممبران موجود در سیستم اسمز معکوس، به علت فولینگ و تشکیل رسوبات مختلفی چون سولفات و سیلیکات مسدود می‌شوند. با مسدود سازی پوشش توری عرض غشاء با افت فشار مواجه و پدیده تلسکوپی ایجاد می‌شود.

با توجه به توضیحات بالا توجه داشته باشید که تلسکوپی شدن ممبران در واقع باعث کاهش و افت قدرت سیستم اسمز معکوس و کاهش قدرت و توانایی آن در دفع نمک موجود در آب می‌شود. ما در ادامه به بررسی راهکارهایی خواهیم پرداخت که میزان آسیب موجود به سیستم را به حداقل می‌رساند، آشنایی با راهکارهای جلوگیری از پدیده تلسکوپی می‌تواند کمک شایانی در این زمینه به شما کند.

جلوگیری از تلسکوپی شدن ممبران

پاکسازی و تخلیه ممبران در سیستم اسمز معکوس RO

یکی از راه‌های جلوگیری از اختلال تلسکوپی، پاکسازی و تخلیه ممبران RO است. به این دلیل که این اختلال عموما در سیستم‌های حلزونی ایجاد می‌شود. با توجه به میزان رسوباتی که بر روی غشاء یا پوشش توری، شکل می‌گیرد لازم است که به صورت مرتب غشاء از رسوبات شکل گرفته خالی شود. توجه داشته باشید که در عملیات‌ پاکسازی و تخلیه ممبران، باید در مورد روش شستشوی آن اطلاعات کافی را حاصل کرده و اقدام کنید. اگر تمایل دارید که نکات مربوط به این اقدام را بدانید حتما در قسمت دیدگاه یا نظرات با ما به اشتراک‌ بگذارید.

مقاله پیشنهای در مورد دستگاه آب شیرین کن

انواع فیلتر در دستگاه تصفیه آب

تنظیم وسایل کاهنده نوسان جهت جلوگیری از پدیده تلسکوپی در سیستم RO

افزایش فشار در سیستم‌های اسمز معکوس، یکی از مسائل و دغدغه‌های اصلی فعالان حوزه تصفیه آب و موارد مشابه است. لازم به ذکر است که در سیستم اسمز معکوس جهت افزایش فشار از پمپ‌های پیستونی استفاده می‌شود. نکته مهم این است که هرچند افزایش فشار حاصل می‌شود اما به مرور زمان استفاده از پمپ‌های پیستونی باعث تلسکوپی شدن ممبران می‌شود. جهت رفع این مشکل شما می‌توانید در پایین پمپ‌ پیستونی از ابزار و وسایل کاهنده نوسان استفاده کنید‌.

 انتخاب ممبران مناسب در سیستم RO

ممبران‌ها که درون محفظه‌ای قرار می‌گیرند، نقش حائز اهمیتی در فرایند اسمز معکوس دارند. این ممبران‌ها هر کدام مزیت‌های متفاوتی دارند. در میان انواع ممبران‌‌ها تعدادی از آن‌ها کاربرد بیشتری دارند. توجه داشته باشید که در هنگام خرید ممبران‌ها، نحوه آنالیز آب خام، میزان کیفیت در تصفیه آب و بالا بودن نسبت حجم به مدول در آنها را در نظر بگیرید. علاوه بر این موارد، دسترسی آسان و راحت به ممبران جهت پاکسازی، میزان رسوب‌گذاری، رعایت اصول بهداشتی، انعطاف پذیری و توانایی در سرویس‌دهی و غلظت ذرات جامد و ذرات حل نشده از دیگر موارد مورد توجه در زمینه خرید ممبران مناسب است.

اگر با تلسکوپی شدن ممبران در دستگاه خود روبرو شدید، می‌توانید با مشاوران شرکت سپاهان پالایش تماس بگیرید و برای برطرف شدن مشکل از انها راهنمایی بخواهید. این شرکت با سال‌عا تجربه در زمینه فروش انواع دستگاه تصفیه آب صنعتی و تامین قطعات دستگاه آب شیرین کن، یکی از بهترین مراکز برای دریافت اطلاعات به روز و معتبر در زمینه مشکلاتی است که در استفاده از دستگاه خود با آن روبرو می‌شوید.

تماس فوری: 09132101634

اشتراک گذاری پست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *