آشنایی با انواع فیلتر در دستگاه تصفیه آب
آب آشامیدنی یکی از مهمترین مولفههایی است که بر سلامت ما انسانها تاثیر بسزایی دارد. با توجه به اینکه متاسفانه آبهای تصفیه شده شهری دارای کیفیت بسیار پایینی هستند، مساله استفاده از دستگاههای تصفیه آب خانگی برای هر خانواده امری اجتناب ناپذیر است. این دستگاهها دارای انواع مختلف فیلتر هستند که مواد مضر موجود در آب را به خود جذب میکنند. با توجه به اینکه این فیلترها در دستگاه تصفیه آب پس از مدتی اشباع میگردد و خاصیت جذب کنندگی خود را از دست میدهد، مسئله آشنایی با وضعیت و کاربرد انواع فیلترهای دستگاه تصفیه آب بسیار مهم بوده و ما در این مقاله قصد داریم شما را با انواع این فیلترها و کاربردهای آنها آشنا کنیم تا با استفاده درست از دستگاه تصفیه آب، از آب سالم بهرهمند شوید. پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
انواع دستگاه تصفیه آب
برای آشنایی با انواع فیلترهای دستگاه تصفیه آب بایستی در ابتدا با انواع دستگاه تصفیه آب آشنا شویم. امروزه در بازار شاهد فروش دستگاههای تصفیه آب با فناوریهای اسمز معکوس (RO)، دستگاههای متکی به فیلتراسیون (UF)، دستگاههای تبادل یونی و غیره هستیم که در بین آنها دستگاههای اسمز معکوس و فیلتراسیون برای استفاده در امر تصفیه آب خانگی مناسب هستند. تفاوتی که بین این دو دستگاه وجود دارد این است که دستگاههای تصفیه آب RO مجهز به فیلتر ممبران هستند که در مقایسه با دستگاههای فیلتراسیون از قدرت تصفیه بالاتری برخوردارند. دستگاه فیلتراسیون منحصرا بخشی از مواد مضر موجود در آب را حذف میکند. به عنوان مثال با استفاده از دستگاه RO نیترات موجود در آب حذف میگردد، درحالی که دستگاه فیلتراسیون فاقد چنین توانایی است.
نکتهای که به هنگام خرید دستگاه تصفیه آب خانگی باید به آن توجه کنید این است که هر دو این دستگاهها ممکن است دارای 5 یا 6 فیلتر باشند. اما فقط دستگاههای RO دارای فیلتر ممبران هستند. به هنگام خرید مراقب باشید تا دستگاه فیلتراسیون شش مرحلهای را به جای دستگاه RO شش مرحلهای به شما نفروشند. ناگفته نماند که دستگاههای RO دارای پمپ، ترانس و سنسور هستند و در مقابل دستگاههای فیلتراسیون فاقد چنین ابزارهایی هستند.
اهمیت تعداد فیلتر در دستگاه تصفیه آب
فروشندگان دستگاه تصفیه آب، عمدتا دستگاههایی را که دارای 6 مرحله در تصفیه آب هستند را پیشنهاد میکنند. دستگاههای اورجینال تصفیه آب نیز دارای پنج یا شش فیلتر هستند و به عنوان فیلتر ششم میتوان از فیلترهای قلیایی یا فیلتر مواد معدنی استفاده کرد. انواع فیلترهای دستگاه تصفیه آب اهمیت بسیار زیادی دارند و آشنایی با آنها خالی از لطف نخواهد بود.
انواع فیلترهای دستگاه تصفیه آب و ترتیب قرارگیری آنها
یکی از مهمترین بخشهای دستگاه تصفیه آب، فیلترهای تصفیه هستند که کار اصلی تصفیه را به دوش میکشند. برای اینکه از آب سالم و باکیفیت بهره ببریم، بایستی بدانیم که این آب آشامیدنی برای تصفیه نیازمند چند مرحله تصفیه و فیلتر است تا به کیفیت مطلوب و موردنظر ما برسد. به همین دلیل در ادامه در ارتباط با انواع فیلترهای دستگاه تصفیه آب و ترتیب قرار گرفتن آنها در دستگاه صحبت میکنیم.
فیلترهای مختلفی در فرایند تصفیه آب مورد استفاده قرار می گیرند که ترتیب قرار گیری آنها معمولا به شرح زیر است:
1- فیلترهای پلی پروپلین
از فیلترهای پلی پروپلین که به آنها فیلتر PP نیز گفته میشود، برای حذف مواد فیزیکی نسبتا درشت همانند شن، جلبک، سنگریزه، گل، اکسید آهن لوله و غیره استفاده میشود. فیلترهای PP دارای الیافی از جنس پروپلین هستند که ذرات موجود در آب را به سمت خود جذب میکنند. شاید به همین علت باشد که این نوع فیلترها در میان عدهای از کسبه به فیلترهای الیافی شهرت یافتهاند. حذف مواد فیزیکی درشت توسط این فیلتر از مراحل ابتدایی تصفیه آب است. در صنایع و در میان انواع فیلترهای دستگاه تصفیه آب ، از این فیلتر به عنوان مرحله پیش تصفیه یاد میشود و در صنعتهای مختلف بهداشتی، دارویی و مواد غذایی کاربرد وسیعی دارد. ناگفته نماند که کاربرد این فیلترها به حذف مواد فیزیکی منحصر میگردد و هیچ تاثیری در مواد شیمیایی یا از بین بردن باکتریها ندارند. با توجه به عملکرد آنها که همواره با مواد درشت فیزیکی سروکار دارند، عمدتا دارای عمر مفید کوتاهی هستند و باید در بازه زمانی سه تا شش ماهه تعویض شوند.
2- فیلترهای کربن پودری از دیگر انواع فیلترهای دستگاه تصفیه آب
فیلترهای کربن پودری (udf) از مواد موجود در پوسته نارگیل ساخته میشوند. کاربرد این فیلتر عمدتا برای حذف حشرات و باکتریهایی است که رنگ و بو و مزه آب را تغییر میدهند و آن را در وضعیت نامطلوب قرار میدهند. همچنین این فیلتر که از جنس نارگیل است، از توانایی حذف مواد شیمیایی موجود در آب برخوردار است. تصفیهخانههای شهری با توجه به حجم بسیار زیاد آبی که تصفیه میکنند، برای سمزدایی از موادی همچون کلر بهره میبرند. اما متاسفانه کلر نیز در نوع خود یک ماده سمی تلقی میشود. استفاده از آبهای تصفیه شده شهری در طولانی مدت ممکن است سبب نفوذ کلر در بافتهای گوشتی بدن شده و به سلامتی جسم آسیب جدی وارد سازد. فیلتر کربن پودری قابلیت حذف کلر را دارد و آبی بسیار سالم و پاکیزه برای شما عزیزان فراهم میکند. ناگفته نماند که علاوه بر نارگیل، از پوسته بادام زمینی و گردو نیز در ساخت این فیلترها بهره میبرند. این فیلترها از ذرات بسیار ریز کربن تشکیل شدهاند که دارای قابلیت جذب بسیار بالا هستند و به هنگام عبور آب از بین این ذرات به هم فشرده، مواد شیمیایی جذب کربن میشوند.
3- فیلتر کربن بلاک
فیلتر کربن بلاک (cto) همانند فیلتر کربن پودری از مواد گیاهی همچون پوست نارگیل و گردو تهیه میشود و شکل آن به صورت استوانه یکپارچه است. این فیلتر، کربن اکتیو فشردهای است که دارای میلیونها منفذ ریز است و عبور آب از این منافذ باعث از بین رفتن بو، طعم و کلر آب خواهد شد. برخلاف برخی از انواع فیلترهای دستگاه تصفیه آب که وجود آنها در امر تصفیه آب چندان ضروری نیست، فقدان فیلتر کربن بلاک در دستگاه، عمل تصفیه را ناممکن میکند. با توجه به نقش اساسی این دستگاه در عمل تصفیه آب، تعویض آن هر شش ماه یک بار جزو بدیهیات است.
4- فیلتر ممبران از مهمترین انواع فیلترهای دستگاه تصفیه آب
فیلتر ممبران یکی از مهمترین فیلترهای موجود در دستگاه تصفیه آب است که وظیفه خطیر از بین بردن آلودگیهای محلول در آب همچون میکروبها، قارچها، انگلها، نیتریتها و غیره را بر عهده دارد. تمامی این مواد مضر، سلامتی ما انسانها را تهدید میکنند و اگر به بدن ما نفوذ کنند، عامل بسیاری از بیماریها خواهند شد. این فیلتر از چند لایه تشکیل شده که دارای ضخامت کمی است و به صورت فشرده بر روی هم قرار گرفته است. این فیلتر به صورت مارپیچ و حلقوی به دور لوله پیچانده شده که توان تصفیه %98 از آلایندهها را دارد. وجود این فیلتر، تضمین کننده سالم بودن آب دستگاه تصفیه آب خانگی است.
5- فیلتر پست کربن
این فیلتر که به نامهای فیلتر کربن نهایی و خطی نیز معروف است، وظیفه از بین بردن طعم نامطلوب آب را بر عهده دارد. آبی که از چهار فیلتر عبور کرده، عمدتا آبی سالم است و این فیلتر منحصرا طعم و بوی نامطلوب آب را که به دلیل باقی ماندن در منابع آب ایجاد میشود را از بین میبرد. عمر این فیلتر در مقایسه با سایر فیلترها بیشتر است و به یکسال میرسد.
6- فیلتر مینرال از مفیدترین انواع فیلترهای دستگاه تصفیه آب
فیلترهای مینرال وظیفه حفظ مواد معدنی آب را بر عهده دارند. فیلترهای موجود در مراحل قبل به دلیل پالایندگی بالا، املاح موجود در آب را به سمت خود جذب میکنند که این امر سبب از بین رفتن میزان قابل توجهی از مواد معدنی موجود در آب میشود. فیلترهای مینرال دارای این قابلیت جالب هستند که میتوانند املاح مفید موجود در آب را به آن بازگردانند. به همین علت به فیلترهای مینرال، فیلترهای قلیایی یا فیلتر مواد معدنی گفته میشود. سوالی که در این جا مطرح میشود این است که این فیلتر چگونه میتواند املاح از دست رفته آب را به آن برگرداند؟
در پاسخ به این سوال بایستی بگوییم که این فیلتر به گونهای طراحی شده که عبور جریان آب از مسیرهایی که دارای سنگ معدنی هستند را شبیه سازی میکند. در ساخت فیلترهای مینرال از درصد قابل قبول سنگهای معدنی مفید استفاده شده که سبب میشود آب تصفیه شده دارای خاصیت معدنی باشد. از مواد معدنی موجود در فیلتر مینرال میتوان به مواردی همچون کلسیم، پتاسیم، آهن و غیره اشاره کرد. غالبا عمر مفید فیلترهای مینرال دو سال بوده و پس از آن باید حتما تعویض شود.
انتخاب دستگاه تصفیه آب بر اساس نوع فیلتر و قیمت آن
در این مقاله تلاش نمودیم تا شما را با انواع فیلترهای دستگاه تصفیه آب و کاربردهای آنها آشنا کنیم. به خاطر داشته باشید که قیمت دستگاههای تصفیه آب با توجه به نوع دستگاه، برند، کشور سازنده و تعداد فیلتر موجود در آن متغیر است. به هنگام خرید دستگاه تصفیه آب به این نکته توجه کنید که دستگاههای سه یا پنج فیلتری فاقد پمپ و فیلتر ممبران هستند و دارای قیمت پایینتری میباشند. چراکه منحصرا قادر به تصفیه رسوبات و کلر هستند. غالبا از چنین دستگاههایی برای شهرهای بزرگ همچون تهران، اصفهان، تبریز و غیره که میزان آلودگی آب بالاست نمیتوان استفاده کرد.
برای دریافت راهنمایی و اطلاهات بیشتر در زمینه خرید انواع دستگاه تصفیه آب صنعتی میتوانید با شرکت سپاهان پالایش تماس بگیرد.
دیدگاه (9)
با عرض سلام و درود خدمت شما ، با تشکر از توضیحات خوب شما در مورد دستگاه تصفیه آب خانگی لطف کنید بهاین سوال جواب بدید . من دارم دستگاه تصفیه آب خانگی ۶ فیلتر، دستگاه دجیتالی سختی سنج دارم ، آب اصفهان بعد از خروج از شیر تصفیه آب باید چه درجه ای باشد ، ( آب شهری خروجی از شیر آب معمولی خانه درجه 225 رو نشان میده ) بعد از تصفیه باید چند باشد ؟ چون یه شیر تنظیم روی دستگاه داره که هر چه بیشتر باز بشه درجه سختی سنج بالاتر میره ، در صورتی که کلا بسته باشه درجه 17 رو نشان میده ،
درجه سختی 17 باشد آیاضرری ندارد ؟
باسلام سختی ۱۷ممکنه مزه اب خروجی تلخ باشه روی عدد ۵۰تا ۱۰۰تنظیم کنید برای شرب مناسبه
سلام. نیمی از مینرالهای بدن انسان و حیوان از آب آشامیدنی به دست میآید. شاخص اصلی سختی آب از میزان یونهای کلسیم و منیزیم موجود در آب محاسبه میشود. طبق استاندارد ملی ایران (۱۰۵۳) سختی مطلوب آب آشامیدنی ۲۰۰ و حداکثر سختی مجاز آن ۵۰۰ میلیگرم بر لیتر است. آبی که سختی آن از ۱۰۰ (در بعضی منابع ۳۰) کمتر باشد آب غیربهداشتی به حساب میآید زیرا فاقد عناصر ضروری برای ادامهی حیات انسان است.
در استانداردهای انجمن آب امریکا (AWWA) حد بالای سختی برای آب آشامیدنی وجود ندارد! یعنی هر چه سختی بالا باشد ضرری برای انسان ندارد. به همین دلیل استفاده از دستگاههای تصفیهی آب خانگی «غیرمجاز است» جز در باغها و ویلاهای خارج از شهر که از آب چشمه یا چاه استفاده میکنند.
اخبار غیرعلمی مبنی بر این که کلسیم بالا باعث سنگ کلیه میشود فاقد بنیان علمی است و تشکیل سنگ کلیه به عوامل دیگری از جمله میزان مصرف نمک و بیآب گذاشتن بدن و بیماریهای زمینهای وابسته است.
سلام- ببخشید تفاوت فیلتر قلیایی و فیلتر مواد معدنی چیه؟
درود بر شما توضیح میدیم داخل متن
باسلام خسته نباشید آب شهرستان قوچان دارای املاح و گچ رسوب شن ریزه بالای دارد لطفاً بفرمائید چه نوع فیلتری برای تصفیه آب لازم است لطفاً به این سؤالم پاسخ دهید ممنون میشوم
برای مشاوره با همکاران ما در تماس باشید.
سلام از کجا بفهمیم فیلترش گیاهی هست یا نه هیچ جاش درست و حسابی ننوشته
با مرور اطلاعاتی که هر سازنده روی دفترچه محصول میده میتوان گیاهی بودن محصول رو متوجه شد.