TDS متر چیست و چه کاربردی در دستگاه آب شیرین کن دارد؟
در این مقاله قصد داریم تا به سختی آب و اهمیت استفاده از انواع TDS متر یا سختی سنج آب در دستگاههای تصفیه آب صنعتی بپردازیم.
آب، یکی از مهمترین و اصلیترین مواد موجود روی کره زمین است که در مصارف زیادی مورد استفاده قرار میگیرد. بسیاری از صنایع در بخشهای مختلف خود از آب استفاده میکنند. پیش از استفاده آب در صنایع مختلف، در ابتدا ویژگیها و خصوصیات آن بررسی و تحلیل میشود و در صورت نیاز از آب شیرین کنهای صنعتی استفاده میشود.
دستگاه آب شیرین کن صنعتی، برای حذف نمک و شوری آب و برخی از املاح موجود در آب مورد استفاده قرار میگیرد. برای بهبود و کنترل عملکرد و کارایی آب شیرین کن های صنعتی، قطعات مخصوصی روی آنها نصب میشود. TDS متر یکی از این قطعات مهم و اساسی است که در این مقاله به معرفی و ذکر ویژگیهای آن میپردازیم.
TDS چیست؟
TDS مخفف کلمه و اصطلاح انگلیسی (Total dissolved solids) است، و به میزان کل مواد جامد موجود در آب گفته میشود. ppm واحد اندازهگیری و سنجش TDS است که به عنوان میزان ذرات محلول موجود در یک میلیون از ذرات حلال بوده و در حالت کلی بیانگر میزان مواد محلول جامد در آب است. میزان TDS آب را با عنوان سختی آب نیز بیان میکنند و هرچه TDS آب بیشتر شود، سختی آن نیز افزایش مییابد. از نظر ماهیت، مواد محلول جامد در آب ممکن است ماهیتی آلی و یا ماهیتی معدنی داشته باشند.
موادی مانند نیترات، نیتریت، منیزیم، فلزاتی مانند سرب، آهن، جیوه و یا گازی مانند کلر، در زمره مواد غیر آلی و معدنی محلول در آب هستند که باعث میشوند، سختی آب بالاتر برود. مواد شیمیایی آلی، گازهای آلی و مواد حاصل از تجزیه گیاهان از جمله مواد آلی محلول در آب هستند که باعث ایجاد رنگ، بو و مزه نامطبوعی در آب میشوند.
TDS متر دستگاه آب شیرین کن
انواع سختی سنج آب متفاوتی برای سنجش و کنترل میزان سختی آب وجود دارد و برای مصارف مختلفی مورد استفاده قرار میگیرند. سختی سنج های تابلویی از جمله اساسیترین انواع این قطعه در بازار هستند که روی دستگاههای آب شیرین کن صنعتی نصب میگردند و میزان سختی آب را سنجیده و آن را کنترل میکنند.
TDS متر تابلویی روی تابلو برق دستگاه آب شیرین کن صنعتی نصب میگردد و مانند ولت متر کوچکی عمل میکند که ولتاژ کوچک ایجاد شده توسط یک سنسور را اندازهگیری میکند. با توجه به اینکه این قطعه باید میزان TDS یا همان سختی آب را اندازه بگیرد، به همین دلیل نیز در مسیر جریان آب دستگاه آب شیرین کن قرار داده میشود. گاهی نیز این قطعه بخشی از EC متر یا هدایت سنج دستگاه است. هرچه میزان املاح معدنی یا آلی موجود در آب زیاد باشد، سختی سنج آب نیز عدد بزرگتری را نشان میدهد.
همانطور که گفته شد، با توجه به عددی که این قطعه نشان میدهد، میتوان میزان املاح موجود در آب را مشخص کرد. در واقع، TDS آب باید در بازه عددی نرمالی قرار بگیرد. مقدار مطلوب و مناسب سختی آب، برای آب آشامیدنی و آب مورد استفاده در صنایع مختلف بین بازه 30 ppm تا 90 ppm قرار دارد. چنانچه TDS آب مورد نظر در این بازه مطلوب و مناسب قرار گیرد، میتوان از آب تهیه شده از این مرحله، در زمینههای مختلف صنعتی استفاده کرد. اما چنانچه TDS آب در این بازه قرار نگرفته باشد، آب تهیه شده در این مرحله، به مرحله استفاده فرستاده نشده و مجددا مورد تصفیه قرار میگیرد.
ضرورت استفاده از TDS متر
برخی از مواد محلول در آب مانند گازهای آلی و مواد آلی حل شده در آب باعث میشوند تا رنگ، بو و مزه آب تغییر یافته و آب نامطلوب شود. برخی دیگر از ترکیبات شیمیایی نیز میتوانند سمی باشند و باعث ایجاد عوارضی در بدن شوند. وجود برخی از مواد آلی محلول در آب نیز باعث میشود آب مورد نظر سرطانزا باشد و مشکلات زیادی پدید آورد. اما با این حال میتوان گفت وجود برخی از مواد محلول موجود در آب نامطلوب نیست. در حالت کلی مقدار مواد محلول نامناسب و نامطلوب در آب بیشتر بوده و مقدار مواد آلی مناسب موجود در آب بسیار اندک است.
با استفاده از این دستگاه نمیتوان میزان سالم بودن و یا سالم نبودن آب را اندازهگیری کرد. همانطور که گفتیم، این قطعه میزان کل مواد محلول در آب را نشان میدهد و نمیتوان با توجه به TDS، آبی را سالم و آبی را ناسالم فرض کرد. به عنوان مثال ممکن است TDS آبی، بسیار پایین باشد اما در همان مقدار کم نیز میزان نیتراتهای موجود در آب فراوان باشد که بسیار خطرناک بوده و سبب میشود تا آب ناسالم باشد.
مشخصات دستگاه سختی سنج آب تابلویی
این دستگاه، مطابق با استاندارد DIN 1/16 در ابعاد 106 mm*45*45 برای جاگذاری در تابلوهای برق صنعتی طراحی شده و اندازه آن به گونهای است که به راحتی در تابلو برقهای صنعتی قرار گرفته و چندان دست و پاگیر نباشد. البته لازم به ذکر است که این دستگاه فقط میزان TDS و سختی آب را نمایان نمیکند.
علاوه بر سختی آب (TDS)، این قطعه، پارامترهایی مانند شوری (Salt) کانداکتیویتی (Conductivity) و درجه دما (Temp Indicator) را نیز نشان میدهد. محدوده اندازهگیری این دستگاه بین 0 تا 1300 ppm است و قابلیت اندازهگیری TDS در این محدوده را داراست. دقت اندازهگیری سختی سنج آب، 1 ppm یا 0.01 ppt است. این دستگاه، آدابتور منبع تغذیه برای AC یا DC را دارد و در صورت نمایش اشتباه اعداد میتوان آن را با استفاده از دکمه CAL کالیبره کرده و از آن استفاده کرد.
خرید انواع TDS متر یا سختی سنج آب
همانطور که اشاره شد این قطعه یکی از قطعات مهم در تمام انواع دستگاه تصفیه آب صنعتی است و وجود آن برای اطمینان از کیفیت و سلامت آب تولیدی توسط دستگاه، بسیار ضروری است. بنابراین باید این قطعه را از فروشگاههای معتبر و شناخته شده تهیه کنید. در این زمینه ما به شما شرکت سپاهان پالایش را پیشنهاد میکنیم. این شرکت دارای سالها تجربه در زمینه طراحی، ساخت و فروش انواع دستگاه اب شیرین کن است. بعلاوه، این شرکت، انواع قطعات آب شیرین کن را با قیمت مناسب و کیفیت بالا در اختیار مشتریان خود قرار داده و مشاورههای ارزشمندی را نیز در این زمینه به همه هم میهنان عزیز ارایه میکند.
دیدگاهتان را بنویسید