آشنایی با انواع روش‌های حذف نیترات از آب آشامیدنی

حذف نیترات از آب

آشنایی با انواع روش‌های حذف نیترات از آب آشامیدنی

1/5 - (1 امتیاز)

آیا می‌دانید نیترات موجود در آب می‌تواند برای کودکان زیر 4 ماه کشنده باشد؟ نیترات موجود در آب در صورتی‌ که از حد مجاز فراتر برود می‌تواند منجر به ایجاد بیماری‌های زیادی در کودکان و بزرگسالان شود. اما خوشبختانه روش‌هایی وجود دارند که توانایی بالایی در حذف نیترات از آب آشامیدنی دارند. در این مطلب قصد داریم در مورد مضرات نوشیدن آب حاوی نیترات، منابع ورود نیترات به آب و در نهایت روش‌های حذف این ماده از آب بپردازیم.

نیترات چیست؟

نیترات ترکیب معدنی تشکیل شده از یک اتم نیتروژن و سه اتم اکسیژن است که با نماد شیمیایی NO3 نمایش داده می‌شود. نیترات، بو و طعم خاصی ندارد. این ماده از طریق تجزیه اکسیداسیون به‌طور طبیعی تولید شده و در دریاچه، رودخانه و آب‌های زیرزمینی موجود است. میزان استاندارد نیترات در آب حدود 10 میلی‌گرم برحسب نیترات 50 میلی‌گرم در لیتر، اعلام شده است.

منابع ورودی نیترات به آب آشامیدنی

نیتروژن با تجزیه گیاهان و حیوانات در محیط‌زیست تولید می‌شود. باکتری‌های موجود در خاک باعث تبدیل نیتروژن به نیترات می‌شوند که براثر بارندگی و آبیاری این ماده به سفره‌های زیرزمینی نفوذ می‌کند. این مقدار از نیترات تولیدشده طبیعی، به میزانی نیست که مصرف آن خطرآفرین باشد. منبع اصلی آلوده شدن آب با حجم بالای نیترات، چاه‌های فاضلاب و سیستم‌های دفع فاضلاب صنعتی و شهری و همچنین مصرف بی‌رویه کودهای شیمیایی است. متاسفانه وجود نیترات در آب مانند سایر آلودگی‌ها از طریق تغییر رنگ، بو و طعم آب قابل‌تشخیص نیست. تنها راه تشخیص، نیترات آب، از طریق انجام آزمایش آب در آزمایشگاه‌ها است.

مضرات نوشیدن آب حاوی نیترات

مهمترین علل حذف نیترات از آب ، مضرات مختلفی است که برای سلامتی انسان دارد. مصرف آب آلوده به نیترات می‌تواند منجر به سندروم بچه آبی یا متهموگلوبینمی شود. نوزادانی که از شیر خشک تغذیه می‌کنند درصورتی‌که شیر خشک با آب آلوده به نیترات تهیه شده باشد در خطر چنین سندروم کشنده‌ای قرار می‌گیرند. در نوزادان زیر 4 ماه به دلیل تکمیل نشدن سیستم گوارش، نیترات تبدیل به نیتریت شده و با ورود به سیستم گردش خون، میزان اکسیژن خون را کاهش می‌دهد. یکی از علائم مسمومیت با نیترات، رنگ پوست آبی به‌ویژه در اطراف چشم و دهان نوزاد است.

حذف نیترات از آب آشامیدنی
حذف نیترات از آب آشامیدنی

وجود نیترات در آب برای سلامتی بزرگ‌سالان نیز تهدید جدی به شمار می‌آید. زنان باردار از طریق مصرف این‌گونه آب‌های آلوده می‌توانند متهموگلوبینمی را به جنین خود منتقل کنند. برخی از پزشکان نیز دلیل وزن پایین کودکان در هنگام تولد را مصرف آب آلوده به نیترات عنوان می‌کنند. مصرف آب حاوی نیترات می‌تواند افرادی که دچار بیماری‌های قلبی عروقی، کم‌خونی و بیماری ریوی هستند را درخطر متهموگلوبینمی قرار بدهد. بیماری سرطان به‌ویژه سرطان معده نیز از طریق مصرف آب‌های آلوده به نیترات گزارش شده است. تهوع، سردرد، افزایش ضربان قلب و دردهای شکمی نیز از عوارض نوشیدن آب‌های حاوی نیترات است.

روش‌های حذف نیترات از آب

خوشبختانه روش‌های مختلفی برای حذف نیترات از آب آَشامیدنی موجود است که هریک با توجه به میزان نیترات موجود در آب، شرایط دفع ضایعات، هزینه‌های پیاده‌سازی و مصرف انرژی می‌توانند مورداستفاده قرار بگیرند.در ادامه به مهمترین روش‌های حذف این ماده سمی از آب می‌پردازیم.

اسمز معکوس

امروزه یکی از روش های مرسوم در حذف نیترات از آب ، روش اسمز معکوس است. در این روش با عبور آب از چندین غشا، نیترات و سایر آلاینده‌های دیگر از آن جدا می‌شود. منافذ غشاهای موجود فقط ذرات آب را عبور می‌دهند و آلاینده‌ها در پشت غشا باقی می‌مانند. اسمز معکوس نسبت به سایر روش‌های حذف نیترات نیاز به مصرف انرژی زیادی دارد.

حذف نیترات از آب با الکترودیالیز

بازدهی روش الکترودیالیز با توجه به میزان آلایندگی بین 50 تا 99 درصد است. در روش الکترودیالیز از جریان الکتریکی برای حذف نیترات و سایر مواد آلوده‌کننده آب استفاده می‌شود. دو غشا کاتدی و آنیونی و همچنین دو الکترود در این روش به کار می‌رود.

روشهای حذف نیترات از آب
روش های حذف نیترات از آب

تبادل یونی

روش حذف نیترات در تبادل یونی به این صورت است که آنیون‌ها با عبور از رزین‌ها، یون‌های کلراید را جایگزین یون‌های سولفات و نیترات می‌کنند. این فرایندی است که در انواع دستگاه‌های سختی گیر رزینی مورد استفاده قرار می‌گیرد. تبادل یونی از روش‌هایی است که از نظر سادگی فرآیند، هزینه و کاربرد صنعتی در سطح بسیار عالی قرار دارد.

حذف نیترات به روش شیمیایی

روش‌ شیمیایی با بهره‌گیری از واکنش‌های شیمیایی قادر به حذف نیترات از آب است. این روش نیترات را به عوامل بی‌خطر تبدیل می‌کند و دفع پسماندهای این فرآیند نسبت به سایر روش‌ها آسان‌تر است.

حذف نیترات به روش بیولوژیکی

از بین بردن نیترات در روش بیولوژیکی با حذف اکسیژن صورت می‌گیرد. در این روش، نیترات توسط باکتری‌های موجود الکترون دریافت کرده و منجر به تشکیل نیتروژن می‌شود. سرعت حذف نیترات از آب در این روش بسیار زیاد است.

طراحی و پیاده‌سازی سیستم‌های حذف نیترات از آب توسط شرکت سپاهان پالایش

دفع غیراصولی فاضلاب‌ها و مصرف کودهای شیمیایی عامل اصلی افزایش نیترات در آب آشامیدنی هستند. نیترات موجود در آب تاثیر مستقیم بر سلامت کودکان و بزرگسالان دارد. روش‌های متعدد حذف نیترات از آب می‌تواند از اثرات مخرب آن بر سلامتی انسان و محیط‌زیست بکاهد. سپاهان پالایش به‌عنوان یکی از بهترین شرکت‌های فعال در زمینه طراحی انواع پکیح‌های تصفیه فاضلاب به منظور تصفیه و دفع فاضلاب و پساب‌های صنعتی و شهری است که با به‌کارگیری نیروهای متخصص در طراحی و پیاده‌سازی سیستم‌های حذف انواع مواد شیمیایی خطرناک از جمله نیترات از آب آشامیدنی نیز فعالیت دارد. بعلاوه، دستگاه های آب شیرین کن طراحی شده توسط این شرکت قادرند به بهترین شکل نیترات موجود در آب آشامیدنی را حذف کرده و آبی کاملا سالم و گوارا را فراهم کنند. دریافت مشاوره در زمینه طراحی و راه‌اندازی دستگاه‌های اب شیرین کن و سیستم‌های تصفیه آب و فاضلاب، از طریق تماس با متخصصان ارشد سپاهان پالایش امکان‌پذیر است.

تماس فوری: 09132101634

اشتراک گذاری پست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *