مراحل ساخت تصفیه خانه فاضلاب

ساخت تصفیه خانه فاضلاب

 مراحل ساخت تصفیه خانه فاضلاب

امتیاز بدهید

پساب‌های‌ تولید شده در صنایع، دارای آلودگی‌های خطرناک و متنوع هستند، که نیاز به تصفیه دارند. برخی از این پساب‌ها شامل مواد نفتی و روغنی بوده و بعضی‌ها حتی تجزیه ناپذیرند. بنابراین شناخت کامل آلاینده‌ها موجب طراحی بهتر تصفیه‌خانه‌ها می‌شود. طراحی و ساخت تصفیه خانه فاضلاب از مهمترین کارها در محیط‌های صنعتی و مسکونی است که در بسیاری مواقع لازمه دریافت مجوز برای برخی از کسب و کارها است. با توجه به خطرات بزرگی که ورود پساب‌ها به محیط زیست دارند، طراحی، ساخت و اجرای انواع پکیج تصفیه فاضلاب کاملاً ضروری است. در ادامه مطلب به مراحل ساخت این تصفيه خانه‌ها اشاره می‌کنیم.

تصفیه خانه فاضلاب چیست؟

قبل از اینکه بخواهیم به مراحل طراحی و ساخت تصفیه خانه فاضلاب بپردازیم، بهتر است بدانیم تصفیه خانه چیست؟ فاضلاب‌های تولیدی در مناطق شهری و صنعتی به وسیله شبکه جمع‌آوری فاضلاب، جمع آوری شده و به محلی به نام تصفیه خانه‌ها منتقل می‌شوند. تصفیه خانه‌ها محلی هستند که به وسیله تجهیزات مختلف، عملیات فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی را روی فاضلاب‌ها انجام داده و آلاینده‌ها را پاکسازی می‌کنند. با توجه به نوع فاضلاب، مراحل تصفیه هم متفاوت است.

اهمیت ساخت تصفیه خانه فاضلاب

در مراحل تولید محصولات مختلف در کارخانجات و بیمارستان‌ها، مواد آلاینده شیمیایی و بیولوژیکی بسیاری وارد پساب‌ها می‌شود. به طوری که ورود آنها به آب، موجب شیوع بیماری‌های متعدد خواهد شد. به همین دلیل هیچ یک از کارخانه‌ها و یا واحدهای درمانی بیمارستانی، اجازه تخلیه فاضلاب به رودخانه‌ها را ندارند. پس استفاده از پکیج تصفیه فاضلاب بیمارستانی و بهداشتی الزامی است تا مانع از ورود فاضلاب‌های آلوده به طبیعت گردد. علاوه بر این، خشکسالی و کاهش منابع آبی، یکی از بزرگترین مشکلات در تمام دنیا بوده، به همین دلیل تا حد امکان لازم است فاضلاب‌ها تصفیه شوند. با ساخت تصفیه خانه فاضلاب می‌توان کیفیت آنها را تا حدی افزایش داد و در سایر موارد استفاده نمود.

ضوابط ساخت تصفیه خانه فاضلاب

فاضلاب‌هایی که از محیط‌های صنعتی و مسکونی نشات می‌گیرند، دارای ویژگی‌های متفاوتی هستند. برهمین اساس لازم است از روش‌های مناسب برای تصفیه آنها استفاده شود. در نتیجه می‌توان بررسی ضوابط طراحی تصفیه خانه فاضلاب را مهمترین گام آن به حساب آورد. در ادامه با مهمترین پارامترهای طراحی و ساخت یک تصفیه خانه استاندارد آشنا می‌شویم.

  • شرایط و موقعیت جغرافیایی تصفیه خانه و بررسی فاصله مناسب تا مکان‌های مسکونی
  • نوع مواد آلی موجود در فاضلاب
  • میزان فاضلاب ورودی به تصفیه خانه در بازه‌های زمانی مشخص
  • میزان ذرات جامد معلق در فاضلاب
  • نوع فاضلاب، اعم از صنعتی، بهداشتی، کشتارگاه، صنایع غذایی و…
  • نوع آلاینده‌های موجود در فاضلاب
  • هزینه و بودجه اختصاص یافته برای راه اندازی تصفیه خانه
  • تعداد نیروهای انسانی مورد نیاز برای فعالیت در تصفیه خانه
  • بررسی کامل زمین محل احداث از نظر استهلاک
مراحل ساخت تصفیه خانه فاضلاب
مراحل ساخت تصفیه خانه فاضلاب

مراحل ساخت تصفیه خانه های فاضلاب

بدون در نظر گرفتن جزئیات مربوط به فعالیت واحد تولیدی، مراحل طراحی و اجرای تصفیه خانه های فاضلاب شامل موارد زیر می‌باشد.

  1. تعیین نقشه کلی تصفیه خانه بر اساس ضوابط ارائه شده توسط محیط زیست و سازمان آب و تصفیه فاضلاب
  2. دریافت مجوزهای لازم برای احداث پس از بازدید کارشناسان مربوطه
  3. آماده سازی زیرساخت برای ساخت حوضچه‌های سیمانی یا نصب پکیج تصفیه فاضلاب
  4. نصب تجهیزات مورد نیاز برای هر یک از گام‌های تصفیه فیزیکی، بیولوژیکی و شیمیایی
  5. تست و بهبود هر یک از گام‌های تصفیه با توجه به شرایط محیطی و نوع آلاینده‌ها
  6. آماده سازی محل مناسب برای دفع فاضلاب‌های تصفیه

لازم به ذکر است که هر کدام از این مراحل، چرخه‌های متعددی دارند. به همین دلیل، روند طراحی و ساخت تصفیه خانه فاضلاب کمی زمان‌بر بوده و ممکن است، میزان بودجه و زمان ساخت تخمین زده شده در طرح اولیه با تغییر مواجه گردد.

اجزای تصفیه خانه

در هر یک از بخش‌ها، تجهیزات و  اجزای متعددی مورد استفاده قرار می‌گیرد، که مهمترین آنها شامل موارد زير است.

  • انواع آشغالگیر فاضلاب مکانیکی و دستی مورد استفاده در واحدهای پیش تصفیه و تصفیه فیزیکی
  • انواع دانه گیر مورد استفاده در پیش تصفیه و تصفيه فیزیکی
  • تجهیزات هوادهی عمیق، سطحی و شناور برای واحد تصفیه بیولوژیکی
  • اویل اسکیمر برای جمع آوری لخته‌های جمع آوری شده روی پساب‌ها، تجهیزات مورد نیاز تزریق مواد شیمیایی برای کلر زنی و گندزدایی
  • تاسیسات و لوله‌های مورد استفاده برای انتقال پساب‌ها در واحدهای مختلف، روش‌ها و گام‌های مختلف در طراحی پکیج تصفیه فاضلاب

فاضلاب‌ها یکی از خطرناکترین پساب‌ها برای محیط زیست هستند زیرا مملو از مواد آلی مضر و فلزات سنگین می‌باشند. به همین دلیل، لازم است در طراحی و ساخت تصفیه خانه فاضلاب مراحلی را قرار داد که حتی الامکان آلاینده‌ها را تجزیه و تصفیه كند.

بخش‌های مختلف تصفیه خانه فاضلاب

در حالت کلی واحدهای تصفیه در تصفیه خانه‌ها را می‌توان به صورت زیر دسته بندی کرد.

پیش تصفیه یا تصفیه فیزیکی

در بخش‌های مختلف کارخانه‌ها ذرات جامد با اندازه بزرگ وارد پساب‌ها می‌گردند. این ذرات با ورود به دستگاه‌ها منجر به گرفتگی و تخریب روند تصفیه می‌شوند. به همین دلیل باید فرایند پیش تصفیه در تصفیه خانه‌ها در نظر گرفته شود.

تصفیه بیولوژیکی

یکی دیگر از اصلی‌ترین بخش‌ها در ساخت تصفیه خانه فاضلاب صنعتی، تصفیه بیولوژیکی است که مواد آلی در آن حذف می‌شوند. در این بخش به کمک باکتری‌های هوازی و بی هوازی، مواد آلی تجزیه می‌گردند.

تصفیه شیمیایی

گندزدایی، لخته سازی ذرات کلوئیدی با اندازه‌های ریز و معلق در پساب‌ها، به کمک مواد شیمیایی تصفیه آب و فاضلاب از مهمترین گام‌ها در این بخش می‌باشد.

واحد ته نشینی

در مرحله آخر، پساب‌ها را برای مدت زمان مشخصی بدون حرکت می‌گذارند تا تمام ذرات معلق در آن ته نشین شود. سپس به کمک پل‌های لجن روب یا سایر تجهیزات، لجن تخلیه شده یا به عنوان لجن برگشتی برگشت داده می‌شود.

هزینه ساخت تصفیه خانه فاضلاب

یکی از مهمترین گام‌ها در طراحی و اجرای تصفیه خانه‌های فاضلاب، در نظر گرفتن هزینه‌ها است. پارامترهای بسیار زیادی در تعیین هزینه‌ها موثر هستند. به عنوان مثال اندازه و ابعاد حوضچه‌ها بر اساس میزان پساب تولیدی در شبانه‌روز، نوع تجهیزات و روش‌های مورد استفاده برای تصفیه و حذف آلاینده‌های انسانی در نظر گرفته می‌شوند.

اشتراک گذاری پست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *