‌ آشنایی با انواع آشغالگیر و کاربرد آنها در تصفیه فاضلاب

انواع آشغالگیر فاضلاب

‌ آشنایی با انواع آشغالگیر و کاربرد آنها در تصفیه فاضلاب

امتیاز بدهید

در انواع سیستم تصفیه فاضلاب، تجهیزات متعددی مورد استفاده قرار می‌گیرد. یکی از پرکاربردترین و ساده ترین تجهیزات  در تصفیه فاضلاب، آشغالگیرها هستند. این وسیله توانایی حذف مواد جامد را دارد. آشغالگیرها تنوع زیادی داشته و در محیط‌های مختلف قابل نصب و استفاده می‌باشند. همه آنها از نظر هدف و عملکرد ارائه شده، دارای ویژگی‌های مشابه هستند. اگر می‌خواهید با جزئیات بیشتری از انواع آشغالگیر فاضلاب و روش کار آنها آشنا شوید با این نوشته همراه ما باشید.

آشغالگیر فاضلاب چیست؟

قبل از بررسی انواع آشغالگیرها، بهتر است بدانیم خود آشغالگیر چیست؟ آشغالگیر وسیله یا دستگاهی است که ذرات معلق در فاضلاب را جداسازی می‌کند. فاضلاب، همواره شامل موادی به صورت محلول و معلق است. فاضلاب‌های خانگی دارای کاغذ، باقی مانده مواد غذایی و سلولوزی هستند. این مواد موجب گرفتگی لوله‌ها و فرسوده شدن پمپ و شیرآلات می‌شود. پس در کنار استفاده از انواع چربی گیر فاضلاب، نیاز به آشغالگیرهایی است، که بتوان از طریق آن مواد و ذرات معلق را جدا کرد.

انواع آشغالگیر فاضلاب

متخصصان در این حوزه، آشغال گیرها را بر اساس فرم یا همان شکل، فواصل بین میله‌ها و کاربرد، دسته بندی می‌کنند. در ادامه مطلب به صورت مختصر به آنها اشاره می‌کنیم.

اقسام متعدد آشغالگیر بر اساس شکل

  • آشغالگیرهای میله‌ای راست
  • آشغالگیرهای خمیده
  • آشغالگیرهای استوانه‌ای
  • آشغالگیرهای شعاعی
  • آشغالگیرهای دارای اجزای متحرک

اقسام متعدد آشغالگیر بر اساس کاربرد

آشغالگیرها را بر اساس کاربرد به دو نوع آشغالگیر دستی و مکانیکی تقسیم بندی می‌کنند.

آشغالگیر دستی

این نوع آشغالگیر فاضلاب برای تصفیه خانه‌های کوچک مورد استفاده است. آشغالگیرهای دستی معمولاً یک جایگزین موقت برای انواع آشغالگیر مکانیکی هستند. آنها با صفحه‌ای متشکل از چند میله در فاصله مشخص از هم قرار گرفته که در مسیر عبور فاضلاب نصب می‌گردند. در گذشته بیشتر از آشغالگیرهای دستی استفاده می‌شد، ولی امروزه در اکثر تصفیه خانه‌ها از آشغالگیرهای اتوماتیک استفاده می‌شود. به خاطر شرایط اقلیمی منطقه و مسائل خاص محلی، ممکن است احداث آشغالگیر در یک فضای بسته انجام شود.

انواع آشغالگیر فاضلاب دستی

آشغالگیرهای دستی را بر اساس فاکتورها و پارامترهای مختلفی دسته بندی می‌کنند، که مهمترین آنها را می‌توان اندازه آشغالگیرها دانست. در ادامه مطلب به صورت مختصر به بررسی آنها می‌پردازیم.

آشغالگیر دانه ریز

در ساخت این نوع آشغالگیرها میله‌هایی از جنس فولاد ضد زنگ به کار برده می‌شود. این میله‌ها با فاصله ۱۰ تا ۳۰ میلی‌متر از هم می‌باشند. فاصله‌های کم بین میله‌ها موجب می‌گردد تا حجم زیادی از تکه‌های مواد جامد، امکان ورود به کانال یا آب را پیدا نکنند.

آشغالگیر دانه درشت

این نوع آشغالگیر فاضلاب در مقایسه با آشغالگیر دانه ریز فاصله بین میله‌های بیشتری دارد و تنها توانایی حذف یا در گیر کردن تکه‌های بزرگ آشغال را دارد. این آشغالگیر در اغلب مواقع، قبل از آشغالگیرهای مکانیکی نصب شده تا مرحله دوم حذف آشغال‌های موجود در فاضلاب، راحت‌تر انجام گردد و به دستگاه آسیب کمتری وارد شود.

آشغالگیر فاضلاب مکانیکی

در تصفیه خانه‌های بزرگ فاضلاب، برای جلوگیری از احتمال آلودگی محیط اصولاً از آشغالگیرهای مکانیکی استفاده می‌کنند. اگر می‌خواهید یک تصفیه خانه استاندارد را احداث کنید، وجود آشغالگیر مکانیکی قبل از ورود پساب به حوضچه تصفیه را فراموش نکنید. آشغالگیرهای مکانیکی از نظر عملکردی شبیه به آشغالگیرهای دستی هستند، اما وجود تجهیزات مکانیکی در آن‌ها عملیات جمع آوری را ساده‌تر می‌کند. این دستگاه از یک بازوی مکانیکی برای عمل تخلیه استفاده می‌کند. بازوی مکانیکی نیز از یک سوئیچ که در بالاتر از دستگاه بوده دستور می‌گیرد.

انواع آشغالگیر فاضلاب
انواع آشغالگیر فاضلاب

آشغالگیر سبدی

نوع ساده‌تر آشغال گیر، آشغالگیر سبدی هستند. فاضلاب‌ها ابتدا وارد آشغالگیر سبدی شده سپس وارد آشغالگیرهای بعدی می‌شوند. این دستگاه از جنس ورق پانچ استیل یا گالوانیزه است، که آشغال‌های موجود در فاضلاب را جداسازی می‌کند. از این آشغالگیر معمولاً برای تصفیه فاضلاب‌ها با ظرفیت پایین استفاده می‌شود.

آشغالگیر فاضلاب میله‌ای با چنگک دستی

این نوع آشغالگیر یکی از ساده‌ترین نوع آشغالگیرها است که با قرار گیری در داخل کانال آشغال‌ها، در پشت میله‌های آشغال گیر می‌ماند.

نوع میله‌ای با بازوی متحرک الکترومکانیکی

این نوع از آشغالگیر فاضلاب ، با قرار دادن آشغالگیر میله‌ای در داخل کانال، از ورود آشغال به تصفیه خانه جلوگیری می‌کند. در این نوع آشغالگیر با توجه به نوع آشغال‌های موجود، فواصل بین میله‌ها قابل تنظیم می‌باشد. این نوع آشغالگیر برای جمع کردن و بالا آوردن آشغال جمع شده، از یک بازوی متحرک دارای چنگک مناسب به صورت اتوماتیک استفاده می‌کند.

آشغالگیر فاضلاب نواری بلت اسکرین

در این نوع آشغالگیر تیغه‌های به هم چسبیده و دوار استفاده شده که در حال چرخش هستند. فاضلاب و یا سیال از لابلای تیغه‌ها عبور کرده و آشغال‌های موجود در آن به تیغه‌ها گیر می‌کند که این کار با چرخش تیغه‌ها انجام می‌شود.

مزایای انواع آشغالگیر فاضلاب دستی

استفاده از انواع آشغالگیر بخشی از فرایند تصفیه فیزیکی فاضلاب است و این دستگاه، قابل حذف شدن از سیستم تصفیه فاضلاب نیست. اما هر کدام از آشغال گیرهای دستی و مکانیکی دارای مزایایی هستند، اما در اغلب مواقع از نوع دستی آنها استفاده می‌گردد. آشغالگیر دستی نسبت به مکانیکی دارای یک سری مزایا می‌باشد، که مهمترین آنها عبارتند از:

  • عملکرد بالا در شرایط مختلف بدون نیاز به برق
  • صرفه جویی در هزینه‌ها به خاطر قیمت ارزان و عدم نیاز به انرژی الکتریکی
  • ساده بودن طراحی آشغالگیر دستی نسبت به دیگر نمونه‌ها
  • قابلیت عبور جریان زیاد آب و فاضلاب از آشغال گیر
  • راندمان بالا در حذف آشغال و ذرات موجود در آب
  • عدم انسداد صفحات آشغالگیر توسط دانه‌ها و ذرات
  • مقاومت بالا در برابر مواد خورنده از جمله اسید
  • قابلیت حذف ذرات ته نشین شده از کف کانال توسط آشغالگیر دستی

معایب آشغالگیرها

بوی نامطبوع و وجود حشرات در آشغالگیرها نشان دهنده ماندن طولانی مدت آشغال در آشغالگیر است که این امر خود یکی از معایب آن به حساب می‌آید. برای رفع این مشکل باید تعداد دفعات تمیز کردن آشغال‌ها را بالا ببریم. مسدود شدن بیش از حد آشغالگیر، نشان دهنده سرعت پایین فاضلاب در قسمت آشغالگیر است. علت این مساله می‌تواند بی‌نظمی در کف کانال آشغالگیر باشد و باید نسبت به آن توجه بیشتری گردد. یکی دیگر از مشکلات آشغالگیر، عدم عملکرد مناسب چنگک آشغالگیر است که می‌تواند به دلیل گیریس کاری نامناسب باشد.

عوامل موثر بر قیمت انواع آشغالگیر فاضلاب

قیمت آشغال گیرها بر اساس فاکتورهای مختلفی از قبیل نوع و اندازه تعداد میله‌ها، بدنه دستگاه، ابعاد و جنس میله به کار رفته برای طراحی و تولید آن تعیین می‌گردد.  قبل از خرید بهتر است نسبت به قیمت آنها اطمینان حاصل کنید.

اشتراک گذاری پست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *