نقش و اهمیت جلبک ها در تصفیه فاضلاب

جلبک ها در تصفیه فاضلاب

نقش و اهمیت جلبک ها در تصفیه فاضلاب

امتیاز بدهید

در این نوشتار قصد داریم تا در مورد استفاده از جلبک ها در تصفیه فاضلاب‌ صحبت کنیم. این روش تصفیه به عنوان یکی از روش‌های کارآمد شناخته شده است. کیفیت فاضلاب تصفیه شده با کمک حوضچه‌های جلبک و کاهش هزینه‌های تصفیه فاضلاب می‌تواند دلایل قانع کننده‌‌ای برای مجاب کردن صنایع مختلف به جهت بهره گیری از این روش برای تصفیه فاضلاب و پساب‌ها باشد.

اهمیت تصفیه فاضلاب

رشد جمعیت و افزایش صنایع تولیدی از سویی باعث تولید انواع فاضلاب‌های شهری و صنعتی آلوده به مواد شیمیایی و سمی می‌شود که تهدید بسیار جدی برای سلامت بشر و همچنین محیط‌زیست به شمار می‌آیند و از سویی دیگر کمبود منابع آبی، دنیا را با خطر جدی دیگری مواجه کرده است؛ بنابراین باید به دنبال روش‌ها و راه‌حل‌هایی برای کنترل و حفظ منابع آبی موجود بود. یکی از راه‌کارهایی که برای حل این معضل و کنترل هرچه بهتر منابع آبی، صورت گرفته است، می‌توان به تصفیه فاضلاب و جداسازی مواد آلاینده اشاره کرد. از طریق تصفیه فاضلاب و برگشت آن به چرخه تولید صنایع و کشاورزی، می‌توان تا حد بسیار زیادی از هدر رفتن آب جلوگیری کرد و علاوه بر آن با تصفیه پساب و فاضلاب‌های صنعتی و شهری از آلودگی‌های زیست‌محیطی و خطرات ناشی از آن برای سلامت مردم وسایر جانداران است.

روش‌های تصفیه فاضلاب
روش‌های تصفیه فاضلاب

روش‌های تصفیه فاضلاب

تصفیه فاضلاب بسته به نوع فاضلاب شهری و صنعتی متفاوت است. زیرا هریک از انواع فاضلاب‌ها با مواد شیمیایی یا سایر مواد آلی ترکیب شده‌اند که جداسازی آن‌ها نیاز به روش‌های خاصی دارد. اما از روش‌های کاربردی که برای بهبود و ارتقا کیفیت فاضلاب مورد استفاده قرار می‌گیرد می‌توان به روش‌های فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی اشاره کرد. در این بین، روش بیولوژیکی تصفیه فاضلاب به دلیل هزینه‌های کم در طراحی و نصب سیستم‌های تصفیه و همچنین تاثیرات ناچیز آن بر محیط‌زیست بسیار موردتوجه قرار گرفته است.

نقش جلبک ها در تصفیه فاضلاب و فرآیند تصفیه

فرآیند‌های موجود برای تصفیه فاضلاب اغلب نیاز به‌صرف هزینه‌های زیاد دارد و علاوه بر این موضوع مواد شیمیایی بسیاری نیز در پروسه تصفیه به کار می‌رود که شاید تاثیر قابل‌توجهی نیز نداشته باشند. یکی از فرآیند‌های به‌کاررفته در تصفیه بیولوژیکی فاضلاب استفاده از جلبک‌ها است. روشی که در 50 سال گذشته اهمیت زیادی داشته و در حال حاضر به‌طور گسترده در دنیا پذیرفته و به کار گرفته می‌شود. جلبک‌ها قادر به حذف فلزات سنگین، آفت‌کش‌ها، مواد سمی آلی، مواد معدنی و حتی رادیواکتیو هستند. فرآیند تصفیه بیولوژیکی فاضلاب به کمک جلبک ها، در مدت زمان بسیار کمتر و موثرتر نسبت به سایر روش‌ها است. علاوه بر این به این نکته باید اشاره کرد که با تصفیه فاضلاب از طریق جلبک‌ها می‌توان به کودهای کشاورزی بدون بو نیز دست یافت.

استفاده از جلبک ها در تصفیه فاضلاب
استفاده از جلبک ها در تصفیه فاضلاب

جلبک‌ها برای رشد و تکثیر از مواد نیترات موجود در فاضلاب تغذیه کرده و از طریق عمل فتوسنتز یعنی جذب دی اکسید کربن و تولید اکسیژن، باعث افزایش اکسیژن و میکرواورگانیزم هوازی می‌شوند و درنهایت مواد آلی موجود در آب را تجزیه می‌کنند. تکثیر جلبک در فاضلاب‌ها می‌تواند تا 20 کیلوگرم در روز نیز صورت بگیرد. صنایع مختلفی همچون غذایی، آبزی‌پروری و دام طیور برای حذف آلاینده‌ها از فاضلاب و پساب‌ها می‌توانند از جلبک‌ها استفاده کنند.

مقاله پیشنهای در مورد تصفیه فاضلاب

فرایند تصفیه فاضلاب به روش MBR

انواع جلبک ها در تصفیه فاضلاب

انواع مختلفی از جلبک‌ها در دنیا موجود هستند که برای حذف آلاینده‌های فاضلاب به کار گرفته می‌شوند که از مهمترین آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • جلبک سبز کلرلا
  • اوگلنا
  • کلامیدوموناس
  • کلرلا
  • پادینا
  • اولوا لاکتاکا
  • سندسموس

هر یک از انواع جلبک‌ها ظرفیت بالایی در حذف نوع مشخصی از آلاینده‌ها دارند. به‌عنوان مثال جلبک سبز کلرلا در فاضلاب‌های دارای آمونیاک تا حدود 90 درصد توانایی حذف این نوع ماده شیمیایی را دارد. جلبک پادینا قادر به از بین بردن فلزات سنگین مانند روی، سرب، مس و جیوه را داشته و جلبک اولوا لاکتاکا در محیط‌های اسیدی توانایی حذف صددرصدی فلز کروم را دارد. فسفات و ترکیبات نیتروژن‌دار از مواردی است که جلبک‌های کلرلا و سندسموس امکان از بین بردن آن‌ها را دارند.

فواید استفاده از جلبک ها در تصفیه آب
فواید استفاده از جلبک ها در تصفیه آب

فواید استفاده از جلبک ها در تصفیه آب و فاضلاب

استفاده از جلبک‌ها در فرآیند تصفیه نسبت به سایر روش‌ها مزایایی دارد که منجر به برنامه‌ریزی بسیاری از صنایع مختلف برای به‌کارگیری این روش شده است. از مزایای مهم به کاری گیری جلبک ها در تصفیه فاضلاب‌ می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • مصرف انرژی کم‌تر
  • هزینه‌های کمتر برای راه‌اندازی و عملیات تصفیه
  • سازگاری با محیط‌زیست
  • کاهش زمان فرآیند تصفیه فاضلاب
  • تبدیل مواد فاسد و خطرناک به کود کشاورزی

طراحی و راه‌اندازی حوضچه‌های جلبک توسط تیم سپاهان پالایش

شرکت سپاهان پالایش با مشاوره و راه‌اندازی سیستم‌های تصفیه فاضلاب از طریق مکانیسم به‌کارگیری جلبک‌ها یاری کننده صنایع مختلف در این زمینه است. متخصصین سپاهان پالایش با امکان‌سنجی، موقعیت آب‌وهوایی، قابلیت‌های صنایع و منابع آبی اقدام به ساخت و پیاده‌سازی حوضچه‌های جلبک برای تصفیه فاضلاب و آب می‌کنند. تیم سپاهان پالایش در زمینه تعمیرات و نگه‌داری از انواع پکیج تصفیه فاضلاب نیز آماده هرگونه همکاری با مشتریان گرامی است.

تماس فوری: 09132101634

اشتراک گذاری پست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *