استفاده مجدد از فاضلاب تصفیه شده و اصول و نکات مهم مربوط به آن
در این مقاله قصد داریم تا در مورد استفاده از فاضلاب تصفیه شده و نکات مهم مربوط به آن صحبت کنیم.
با توجه به میزان مصرف آب در سرتاسر جهان و افزایش شدید احتمال قحطی آب، برخی شیوههای دور از ذهن اما کاربردی برای جلوگیری از این اتفاق اختراع شده است. یکی از این موارد که احتمالا نام آن را شنیدهاید، تصفیه فاضلاب نام دارد که میتواند مصارف آب شیرین را به حداقل برساند. این روش به قدری تاثیرگذار و مفید است که امروزه بسیاری از کشورهای جهان برای فرار از مشکل کمآبی و افزایش امنیت مردم خود، خرید دستگاه و ماشینآلات تصفیه را در اولویت قرار دادهاند.
البته آلودگیهای موجود در فاضلاب، از عواملی است که باعث شده این رویکرد با استقبال چندانی مواجه نشود. زیرا بسیاری از افراد، حاضر به استفاده از این آب تصفیه شده نیستند. در چنین مواقعی هیچ چیزی نمیتواند به اندازه یک مرجع قابل استناد و علمی، پاسخ صحیح را در اختیار همگان قرار دهد. ما در این مطلب قصد داریم ضمن شرح مزایا و معایب استفاده مجدد از فاصلاب تصفیه شده، اصول و نکات مهم این کار را نیز در اختیارتان بگذاریم. پس این مطلب را تا انتها مطالعه کنید!
منظور از تصفیه فاضلاب چیست؟
همان طور که میدانید، فاصلاب یک محل برای نگهداری آبهای آلوده و غیرقابل شرب است. از آنجایی که آب موجود در فاضلاب حجم بسیار بالایی دارد، هدر رفتن آن عاملی بود که باعث شد افراد متخصص به دنبال راهی برای امکان استفاده مجدد از این آب باشند. زیرا با این کار، نیاز به استفاده از آب شیرین برای کارهایی نظیر شستشو به حداقل میرسد.
امروزه ماشینآلات پیشرفته و نوظهور در صنعت تصفیه آب قابل رویت هستند که برای تصفیه فاضلاب در شهرهای بزرگ کشور مورد استفاده قرار میگیرند. شدت آلودگی آب فاضلاب باعث میشود نتوان این آب را با دستگاههای تصفیه ساده پاکیزه کرد. زیرا همان طور که میدانید، فاصلاب آلودهترین منطقهای است که در شهرها وجود دارد.
البته توجه داشته باشید که استفاده از فاضلاب تصفیه شده به عنوان آب آشامیدنی امکان پذیر نیست. زیرا در هر حال این آب، آلودگیهایی دارد که به بدن انسان ضررهای بسیاری میرساند. اصلیترین کاربرد آب تصفیه شده فاضلاب، کارهای روزمره همچون شستشو، آبیاری گیاهان و موارد مشابه است و در این شرایط هیچ نیازی به استفاده از آب شیرین آشامیدنی برای این کارها وجود ندارد. در ادامه نگاه دقیقتری به کاربرد آب تصفیه شده فاضلاب میاندازیم.
استفاده از فاضلاب تصفیه شده در آبیاری گیاهان
پیش از این نیز اشاره کردیم که استفاده از آبهای تصفیه شده در آبیاری گیاهان بسیار رایج است. با توجه به میزان آب مورد نیاز گیاهان و اهمیت آب شیرین برای ادامه بقای انسان، میتوان استفاده از آب تصفیه شده را یک اقدام الزامی و غیر قابل چشمپوشی در حفظ منابع آب شرب به شمار آورد. البته برخلاف تصورات، آب تصفیه شده برای گیاهان مقویتر و بهتر از آب شیرین است. زیرا املاح و کودهای موجود در آن، به رشد گیاه کمک بسیار زیادی میکند.
با توجه به مقدار زیاد آب مصرفی در کشاورزی، تصفیه فاضلاب کشاورزی میتواند بسیار مفید باشد. عموما آبهایی که به فاضلابهای کشاورزی میرود را مجددا تصفیه کرده و از آنها برای آبیاری مجدد گیاهان استفاده میکنند. لازم به ذکر است که این کار میتواند تا چندین برابر در صرفهجویی آب تاثیر بگذارد و در کشورهای پیشرفته، بودجه مناسبی برای آن تعیین شده است.
نوع آب تصفیه شده و نوع میوه، عواملی هستند که نباید آنها را حین آبیاری گیاهان نادیده گرفت. عموما بسیاری از گیاهان و میوهها بخش مهمی از تغذیه انسانها را تشکیل میدهد. بنابراین باید توجه ویژهای به نوع آب تصفیه شده و سازگاری آن با هر گیاه و میوه داشته باشید. از آنجایی که آگاهی لازم در این مورد وجود ندارد، در ادامه نوع آب تصفیهای مورد نیاز برای آبیاری انواع گیاه و میوه را شرح خواهیم داد.
میوه و سبزیجات خوراکی به صورت خام (گوجه، خیار و غیره)
نوع آبی که به این گیاهان داده میشود، اهمیت بسیار زیادی دارد؛ زیرا افراد نهایتا با یک بار شستن، آنها را مصرف میکنند. به همین دلیل نوع آبی که برای آبیاری این گیاهان استفاده میشود، باید از هرگونه آلودگی پاکسازی شده باشد. در غیر این صورت میتواند مصرفکنندگان را به بیماریهای فراوانی دچار کند. بنابراین استفاده از فاضلاب تصفیه شده برای این گروه از محصولات مناسب نیست.
میوه و سبزیجات خوراکی به صورت پخته (سیبزمینی و غیره)
به صورت عادی، دمای بالای آتش میتواند تعداد کثیری از میکروبها و آلودگیها را از بین ببرد. بنابراین شما محدودیت چندانی در استفاده از فاضلاب تصفیه شده در این موارد ندارید و اگر مقدار کمی از باکتریها و میکروبها در آب باقی مانده باشد، قطعا در حین پخت و پز از بین میرود.
گیاهان صنعتی (پنبه، کنف و غیره)
برخی از گیاهان نیز وجود دارند که محصولات آنها، کاربرد خوراکی ندارد. اما در صنایع مختلف برای تولید کالاهای پوشیدنی استفاده میشود. اگر آب تصفیه شده پاکیزگی کافی نداشته باشد، ممکن است برای کشاورزان و کارگران تولیدیها مشکلاتی را به وجود آورد. اما در هر حالت حساسیت چندانی ایجاد نمیکند.
گیاهان و درختان غیرمثمر (درخت کاج، سرو و غیره)
در نهایت، نوبت به گیاهان و درختان غیرمثمر میرسد. در حالت کلی میتوان نوع آب مورد استفاده برای آبیاری این گیاهان را بدون محدودیت دانست. اما از آنجایی که امکان تماس عابران و کشاورزان با آنها بسیار زیاد است، باید حتما از آب تصفیه شده فاضلاب برای آبیاری آنها استفاده کرد.
استفاده از فاضلاب تصفیه شده در صنعت
معمولا کارخانجات بزرگ که از دستگاهها و ماشینآلات غولپیکر برای تولید محصولات خود استفاده میکنند، به نوعی نیازمند استفاده مجدد از فاضلاب نیز هستند. این ماشینآلات در مواقعی شدیدا داغ میکنند و کارگران برای کاهش دمای آنها، باید از آب استفاده کنند. مسلما استفاده از آب آشامیدنی در این مواقع، کار درستی نیست. به همین دلیل از آب حاصل از تصفیه فاضلاب صنعتی برای کاهش دمای ماشینآلات کارخانجات استفاده میکنند تا آب آشامیدنی هدر نرود.
میزان پاکیزگی فاضلاب تصفیه شده در سامانههای خنککننده چندان حائز اهمیت نیست. اگر آب به قدری تمیز باشد که کارگران با لمس و بوییدن آن به مشکل چندانی دچار نشوند، بدون نگرانی میتوان از این آب در دستگاهها استفاده کرد. همچنین میتوان کاربرد فاضلاب تصفیه شده را در آبگرمکنها نیز مشاهده کرد.
استفاده از فاضلاب تصفیه شده در تغذیه آبهای زیرزمینی
کاربرد دیگر فاضلاب تصفیه شده، در تغذیه آبهای زیرزمینی است. اگر آبهای زیرزمینی سر وقت و به موقع تغذیه نشوند، خشک شده و زمین بالای سر آنها فرو مینشیند. به همین دلیل، باید همواره به آبهای زیرزمینی توجه داشت و آنها را تغذیه کرد. با توجه به میزان ارزش و اهمیت آب آشامیدنی، نمیتوان از آن برای تغذیه آبهای زیرزمینی استفاده کرد. چرا که این آب مجددا قابل استفاده نخواهد بود.
در چنین مواقعی، استفاده از فاضلاب تصفیه شده بهترین گزینه است. زیرا هم بیپایان است و هم ارزش آن چندان زیاد نیست. افراد عموما از فاضلاب تصفیه شده برای تغذیه آبهای زیرزمینی استفاده میکنند تا ضمن حفظ این منابع، از آبهای بیارزش فاضلاب در جهت یک نتیجه مفید استفاده کرده باشند.
آیا فاضلاب تصفیه شده قابل شرب است؟
در این مطلب، اطلاعاتی راجع به استفاده از فاضلاب تصفیه شده را در اختیارتان قرار دادیم تا با این امور آشنایی پیدا کنید. پرسشی که شاید برایتان پیش بیاید این است که آیا میتوان فاضلاب تصفیه شده را نوشید یا خیر؟ زیرا برخی اطلاعات و اخبار در این زمینه وجود دارد که باعث شده بسیاری افراد در این زمینه مردد باشند.
در حالت کلی، میتوان آبهایی را که به صورت اصولی و صحیح توسط انواع پکیج های تصفیه فاضلاب، تصفیه شدهاند را نوشید. اما مشکلی که وجود دارد، این است که در حال حاضر دستگاه تصفیه مناسب و قابل اعتمادی در کشور وجود ندارد که بتوان به پاکیزگی فاضلاب تصفیه شده توسط آن اطمینان داشت. بنابراین، در مصرف فاضلاب تصفیه شده بهعنوان آب آشامیدنی باید احتیاط کرد و تا حد امکان از آبهای شیرین که مخصوص نوشیدن هستند، برای این منظور استفاده کرد.
برای دریافت مشاوره در زمینه خرید انواع پکیجهای تصفیه فاضلاب و میزان تمیزی آبهای حاصل از آن میتوانید با سپاهان پالایش تماس بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید