شوک دادن به استخر و اهمیت آن

شوک کلر استخر

شوک دادن به استخر و اهمیت آن

امتیاز بدهید

یکی از سوالاتی که اصولاً برای دارندگان استخر و جکوزی ممکن است مطرح گردد، این است که چرا و چطور باید به استخر شوک دهیم و اهمیت آن در چیست؟ شوک کلر استخر و جکوزی، یک عملیات شیمیایی به حساب می‌آید که برای از بین بردن آلودگی‌هایی همانند قارچ‌ها، باکتری‌ها، ذرات کثیف و حتی چربی‌ها به کار برده می‌شود. در صورتی که این آلودگی‌ها از بین نروند، بیماری‌های مختلفی نظیر بیماری گوارشی و پوستی برای شناگران به وجود می‌آید. هر چقدر هم از تجهیزات استاندارد استخر اسفتاده کنیم، اگر به آب استخر شوک ندهیم، این عوامل در استخر تجمع کرده و به مرور باعث آلودگی آب‌ها می‌گردد. در ادامه مطلب قصد داریم در مورد شوک دادن به استخر و اهمیت و روش‌های آن سخن بگوییم.

شوک کلر استخر چیست؟

یکی از مرسوم‌ترین و بهترین روش‌های از بین بردن مواد آلی، جلبک‌ها و ضدعفونی کردن استخر، دادن شوک به آب استخر است. فرایند شوک استخر عبارت است از افزودن میزان قابل‌توجهی کلر و یا سایر مواد اکسید کننده به آب برای از بین بردن تمام آلودگی‌های موجود در استخر.

علل اهمیت شوک دادن به استخر

استفاده شناگران از استخر موجب ورود انواع مختلفی از مواد آلی و سایر آلودگی‌ها به آب استخر می‌گردد. این مواد اصولاً از طریق عرق بدن، آب دهان، سلول‌های پوستی، مواد آرایشی، ادرار و آلودگی‌های محیطی مانند برگ، باران، اجسام خارجی و سایر روش‌ها وارد آب شده و منشا تولید آلودگی‌های قابل توجهی خواهد شد. این مواد به عنوان یک منبع غذایی برای رشد باکتری‌ها و جلبک‌ها به حساب می‌آیند. دلیل استفاده از مواد ضدعفونی کننده در استخر این است تا ضمن از بین بردن این باکتری‌ها و جلبک‌ها، میزان آلودگی در استخر کاهش یابد. پس هدف اصلی از شوک کلر استخر ، رساندن میزان کلر به حدی است که بتواند تمامی میکروارگانیسم‌ها و جلبک‌های استخر از بین ببرد.

روش‌های شوک کلر استخر

برای شوک دادن به استخر از روش‌های اصلی استفاده می‌گردد، که در ادامه آن‌ها را شرح می‌دهیم.

استفاده از کلر

کلری که میکروارگانیسم‌های موجود در آب را اکسید کرده و با آنها ترکیب می‌شود، جزء کلرهای مرغوب است. در انجام عملیات شوک استخر، ابتدا باید میزان کلر آزاد در آب استخر را تا حدود ppm10  افزایش داد تا تمامی میکروب‌ها و جلبک‌ها از بین بروند. همانگونه که اشاره شد تا زمانی که میزان آن بهpmm 3_4  نرسیده، نباید مجددا از استخرهای شنا استفاده کرد.

روش هیپو کلریت

این روش جزء روش‌های شوک قدرتمند و بسیار سریع است. در این روش مواد آلاینده و آلودگی‌ها به سرعت حل می‌شوند و اصولاً ناپایدار هستند. شوک‌های ناپایدار از اشعه یووی یا همان اشعه خورشیدی استفاده می‌کنند و سطح اسید سیانوریک را افزایش نمی‌دهند. شوک‌های هیپوکلریک به میزان خیلی کم سطح ph استخر خود را افزایش خواهند داد. برای جلوگیری از آسیب به سطح استخر بهتر است قبل از قرار دادن هیپوکلریت در استخر آن را حل کنید. نکته قابل ذکر دیگر آنکه شوک‌های کلاسیک هیپوکلریک باید در شب، هنگامی که خورشید نیست، اضافه شوند.

دی کلر سدیم برای شوک کلر استخر

روش‌های دی کلر سدیم از روش‌های شوک تثبیت شده و آهسته به حساب می‌آیند. برخلاف روش هپوکلریت، دی کلر به آرامی تجزیه می‌گردد. اصولا دی سولفورسدیم سطح ph آب استخر را به طور چشمگیری افزایش می‌دهد. علاوه بر درمان، شوک دی کلر را می‌توان به عنوان یک ضد عفونی کننده و اکسید کننده قوی استفاده کرد. برای استفاده از دی کلر برای شوک دادن به استخر می‌توان از ۱ پوند در هر ۱۰۰۰۰ گالن آب استفاده کنید. نکته قابل ذکر اینکه به محض رفتن خورشید یک شوک دی کلر به آب اضافه نمایید.

روش‌های شوک کلر استخر
روش‌های شوک دادن به استخر

مونو پر سولفات پتاسیم

مونوپرسولفات پتاسیم یک نوع دیگر از شوک مبتنی بر اکسیژن بدون کلر است. این شوک برای اکسیداسیون، تحریک آلاینده‌ها و کمک به بهبود کارکرد کلر بسیار موثر است. برخلاف روش شوک هیپوکلریت و دی کلر سدیم، روش مونو پرسولفات پتاسیم، سطوح اسید سیانور استخر شما را تغییر نخواهد داد. از روش مونوپرسولفات را در هر زمانی از روز به راحتی می‌توان استفاده کرد. شما می‌توانید ۱۵ دقیقه بعد از استفاده از این شوک شروع به شنا کنید.

هیپوکلریت سدیم (مایع شوک)

این روش شوک کلر استخر به عنوان سفید کننده یا شوک مایع شناخته می‌گردد که از آن به عنوان نوعی شوک سنگین استخر یاد می‌کنند. شوک هیپوکلریت سدیم در استخرهای خانگی به کار برده نمی‌شود، همچنین خیلی سریع حل می‌گردد. این روش، بر خلاف هیپوکلریت قبل از قرارگیری در استخر، نیازی به حل شدن ندارد. شوک‌های هیپوکلریت سدیم اغلب به وسیله کامیون‌ها حمل می‌گردند و در بسته‌های ۵۰ گالری ذخیره می‌شوند. این شوک‌ها در استخرهای تجاری همانند هتل‌ها، آپارتمان ها و استخرهای باشگاه‌ها به کار برده می‌شوند. این مایع کلر، دارای غلظت ۱۲.۵ درصد هیپوکلریت سدیم است.

زمان مناسب برای شوک

ممکن است برای شما هم این سوال پیش آید که چه زمانی آب استخر و جکوزی نیاز به شوک کلر استخر دارد و بهتر است در چه بازه زمانی این شوک انجام شود؟ در ادامه چند راهنمایی در این جهت به شما ارائه می‌دهیم.

شوک دادن به استخر به عنوان روتین نگهداری

رعایت اصول نگهداری از استخر، جزء ملزومات آن است و استفاده از آن را لذت بخش می‌کند. اگر تا به حال شوک استخر را جزء روتین نگهداری در نظر نگرفتید، بهتر است هر دو هفته یکبار به آن شوک بدهید تا باکتری و مواد ارگانیک آن از بین برود. اگر زیاد از استخر استفاده می‌‎کنید، بهتر است هر هفته این کار را انجام دهید.

شوک بعد از طوفان

شوک کلر استخر در تمیز شدن آن تاثیر بسیار زیادی دارد. به این ترتیب، بعد از یک رویداد غیرمنتظره مانند طوفان بیشتر خودش را نشان می‌دهد. در این رویداد، برگ، گرد و خاک و آشغال به آب استخر وارد شده و آن را آلوده می‌کند، پس بهتر است به آن شوک دهیم.

شوک دادن به استخر بعد از سبز شدن آب

بعد از اینکه آب استخر از خزه و جلبک ها سبز شد، ظاهر ناپسندی به خود می‌گیرد. با سبز شدن آب استخر، وقت آن است که به آب استخر شوک وارد گردد.

مراحل شوک کلر استخر

قطعاً برای انجام این عملیات باید مراحلی طی گردد. در ادامه مطلب این مراحل را شرح می‌دهیم.

  • تست کردن آب:برای اینکه نسبت به تعادل شیمیایی آب استخر مطلع گردید، بهتر است در ابتدا به وسیله کیت‌ها تعادل شیمیایی آب را چک کنید.
  • برس و جارو زدن استخر:بعد از طوفان که آلودگی و آشغال زیادی به استخر وارد می‌شود، بهتر است آلودگی‌ها را با جارو بزداییم.
  • حساب کردن مواد استریل: مقدار و میزان مورد نیاز از مواد استریل را حساب کنید. این مقدار به سایز استخر و نوع آلودگی‌ها بستگی دارد.
  • اضافه کردن ماده شوک دهنده:در این مرحله، وقت اضافه کردن ماده شوک دهنده است. اگر قرار است از کلسیم کلراید استفاده کنید، آن را در سطل به خوبی حل نمایید و به استخر اضافه کنید.
  • روشن کردن فیلتر:در این مرحله باید فیلترها را روشن نمایید. این کار به گردش آب استخر و بهتر پخش کردن مواد کمک می‌کند.

اشتراک گذاری پست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *