پکیج تصفیه فاضلاب صنایع لبنی
در صنایع لبنی روزانه فاضلاب بسیار زیادی تولید میگردد. به عنوان مثال در ازای هر تن شیر خام ورودی به کارخانههای لبنی، چیزی حدود ۴ الی ۱۰ متر مکعب فاضلاب تولید خواهد شد. به دلیل حجم بالای ورود فاضلابهای لبنی، نیاز به پکیج تصفیه فاضلاب صنایع لبنی است، تا از طریق آن بتوان حجم گستردهای از آبهای این صنایع را تصفیه کرده و دوباره مورد استفاده قرار داد. این نوع فاضلاب دارای حجم بسیار زیادی است، که با ورود آنها به محیط زیست مشکلات بسیاری به وجود میآید. در این محتوا، ویژگیهای این نوع از پکیج تصفیه فاضلاب و استانداردهای لازم آن را مورد بررسی قرار میدهیم.
تعریف فاضلاب صنایع لبنی
قبل از اینکه بخواهیم در مورد انواع پکیج تصفیه فاضلاب صنایع لبنی سخن بگوییم، بهتر است بدانیم خود فاضلابهای صنایع لبنی چه هستند؟ صنایع لبنی صنایعی هستند، که در آنها شیر را به عنوان ماده اولیه دریافت کرده و طی فرایندهای مختلفی به فرآوردههای نظیر ماست، دوغ، شیر، بستنی، خامه و کره تبدیل میکنند. طی همین فرآیندها آب زیادی مصرف میشود، که به مرور این آبها حاوی کربوهیدراتها، چربی و ذرات کلوئیدی میگردند. ورود این آلایندهها و مواد، موجب افزایش COD شده که خود یک عامل خطرناک برای طبیعت به حساب میآید. علاوه بر فرآیند تولید لبنیات، شستشوی دستگاهها هم موجب ورود آلایندهها خواهد شد.
انواع فاضلاب صنایع لبنی
به طور کلی و اساسی برای در نظر گرفتن پکیج تصفیه مناسب بهتر است، انواع فاضلابهای این صنعت هم در نظر گرفته شود. در ادامه به صورت مختصر به آن اشاره میکنیم.
- فاضلابهای غیرآلوده:این نوع فاضلاب بیشتر در واحدهای استریلیزاسیون و پاستوریزاسیون که ناشی از دستگاههای خنک کننده هستند، به وجود میآید. چیزی حدود نیم درصد از کل فاضلاب کارخانه را این نوع فاضلاب تشکیل میدهد که از هر گونه بار آلی به دور میباشد.
- پسابهای بخش بهداشتی: این نوع از فاضلاب هم مربوط به آب مصرفی و فاضلاب سرویسهای عمومی است، که حدود ۳ و نیم درصد از کل فاضلابهای تولیدی کارخانهها را تشکیل خواهد داد.
- فاضلاب صنعتی: مهمترین قسمت فاضلاب در صنایع لبنی مربوط به همین بخش است، که ۹۶ درصد از کل فاضلاب تولیدی نظیر آب پنیر، آب ماست، شستشوی سبدها، ماشین حمل شیر و غیره را به خود اختصاص میدهد. بار آلی بالای این نوع فاضلاب از همین قسمت است.
پکیج تصفیه فاضلاب صنایع لبنی چیست؟
مواد آلایندهای که در فاضلاب و پسابها وجود دارند، بسیار متنوع بوده و حذف هر کدام از آن به روش خاصی نیاز دارد. به همین دلیل تنها با یک سری تجهیزات خاص نمیتوان به تصفیه آن پرداخت. در این میان به یک پکیج تصفیه نیاز است. پکیج تصفیه صنایع لبنی با بهره گیری از تجهیزات فیزیکی، بیولوژیکی و شیمیایی توانسته امر تصفیه فاضلاب را به خوبی پیش ببرد. روند تصفیه در این پکیجها در فضای بسته انجام میشود، به همین دلیل انتشار بوی زننده و بد در پکیج بسیار کم است. نصب و راه اندازی آن هم خیلی راحت میباشد.
قطعات تشکیل دهنده پکیج
همانطور که در بالا اشاره کردیم، هر کدام از فاضلابهای صنایع لبنی نیاز به روش خاصی جهت تصفیه دارند که هر کدام از این روشها هم پکیج با تجهیزات خاص خود را میطلبند. از اصلیترین و اساسیترین قطعات و تجهیزات پکیج تصفیه فاضلاب صنایع لبنی میتوان به آشغالگیرهای مکانیکی و دستی برای جمع آوری ذرات معلق با اندازههای بزرگ اشاره نمود. همچنین برای تصفیه بیولوژیکی نیاز به دستگاه هوادهی سطحی و عمقی است. از دیگر تجهیزات آن میتوان به شیرآلات ورودی و تخلیه، تابلو برق، ابزارهای اندازه گیری و سنجش دما و ph اشاره نمود.
مراحل تصفیه فاضلاب در صنعت لبنیات
در پساب تولید شده از کارخانجات لبنیات، میزان بسیار زیادی چربی و ذرات کلوئیدی معلق وجود دارد. هر کدام از این پسابها دارای یک نوع آلاینده خاص هستند، که شیوههای گوناگونی برای از بین بردن آنها نیاز است. به همین دلیل از روشهای متعددی استفاده میگردد. روشهای تصفیه این نوع فاضلاب شامل مراحل زیر هستند.
مرحله پیش تصفیه
در این روش به وسیله تجهیزات مختلف عملیات جداسازی ذرات معلق و فیلتراسیون به خوبی انجام میگردد. با انجام این مرحله نه تنها از مسدود شدن دستگاه بعدی جلوگیری به عمل میآید، بلکه تاثیر خیلی زیادی هم در از بین بردن بار آلی خواهد داشت. برای انجام روش پیش تصفیه از یک سری آشغالگیر و دیگر تجهیزات مکانیکی استفاده میگردد. از این روش به تصفیه فیزیکی هم یاد میکنند. در صورت نبود این مرحله، فرایندهای تصفیه بیولوژیکی و شیمیایی خیلی زمانبر و هزینه بردار خواهد شد.
مرحله متعادل سازی تصفیه پساب لبنی
بعد از اینکه ذرات معلق در پسابها جمع آوری شدند، حال لازم است که تعادل در همه بخشهای پکیج برقرار گردد. به همین دلیل با استفاده از دستگاه مخصوص، پسابها متعادل سازی میشوند و غلظت آلایندهها در بخشهای مختلف با هم یکسان خواهد شد. در روش متعادل سازی شاخصهای کیفی و کمی فاضلاب در بخشهای مختلف یکسان میگردد.
مرحله تصفیه بیولوژیکی
مهمترین روش در تصفیه انواع پکیج تصفیه فاضلاب صنایع لبنی ، همین روش است. در این روش به کمک میکروارگانیسمها تصفیه انجام میشود. شاخص BOD و COD در پسابهای لبنیات بالا میرود. به همین دلیل نیاز است، که تصفیه بیولوژیکی هوازی و بی هوازی انجام شود. در این مرحله از سیستمهای هوادهی کمک گرفته میشود، تا شرایط را برای رشد میکروارگانیسمها فراهم آورد. همچنین از مواد منعقد کننده هم به خوبی استفاده میگردد.
تصفیه شیمیایی در پکیج تصفیه فاضلاب صنایع لبنی
در آخرین مرحله نیاز است که تمام ذرات کلوئیدی باقیمانده در پسابها جمع آوری شده و از پکیجها تخلیه گردد. برای گیر انداختن این ذرات از چربی گیر DAF استفاده میشود. علاوه بر این ممکن است در این مرحله مواد ضدعفونی کننده و گند زدا هم به کار برده شود، که بوی زننده پسابها را از بین ببرد. آبهای خروجی و تصفیه شده از این پکیج در محیطهای صنعتی، کشاورزی و باغبانی قابل استفاده است.
ویژگیهای مثبت پکیج های تصفیه فاضلاب صنایع لبنی
مهمترین و اصلیترین مزیتهایی که برای این نوع پکیج میتوان نام برد، شامل موارد زیر است:
- انجام عملیات تصفیه بدون صدا
- نگهداری و تعمیر آسان
- تضمین و گارانتی پکیج تصفیه به همراه خدمات پس از فروش
- تصفیه در محیطهای بسته و بدون انتشار بو
عوامل موثر در تعیین قیمت این پکیج
قیمت همه این پکیجها ثابت نیست، بلکه متناسب با ظرفیت و اندازه مخزن قیمتها متغیر خواهد بود. از دیگر عوامل موثر بر قیمت پکیج تصفیه فاضلاب صنایع لبنی میتوان به متریال و جنس بدنه و تجهیزات مورد استفاده درون مخزن اشاره کرد. در آخر هم روشهای اجرا و پیادهسازی پکیجهای تصفیه بر نرخ نهایی پروژه تاثیر زیادی دارند.
دیدگاهتان را بنویسید