امروزه از روشهای مختلفی برای ضدعفونی کردن آب و از بین بردن میکروارگانیسمها استفاده میشود. استفاده از روش گندزدایی با اشعه ماورای بنفش یکی از روشهای قابل اعتماد، مقرون به صرفه و سریع است. ضدعفونی آب با UV، برای اولین بار در سال 1970 در کشور فرانسه بهرهبرداری شد. در این روش ضدعفونی، دستگاه در مسیر آب نصب میشود و تمام میکروارگانیسمهای بیماریزا، مضر و مقاوم نسبت به کلر با استفاده از تابش پرتوهای فرا بنفش از بین برده میشود. بنابراین میتوان گفت سیستم ضدعفونی UV یک سیستم اولیه و مهم در پروسه از بین بردن میکروارگانیسمها بوده و مانع انتشار بسیاری از بیماریهای مرتبط به آلودگی آب میگردد.
در ادامه بصورت دقیق به بررسی سیستم ضدعفونی UV در دستگاههای تصفیه آب میپردازیم.
سیستم ضدعفونی آب با UV چیست؟
یکی از روشهایی که در پروسه تصفیه آب، برای ضدعفونی کردن استفاده میشود، بکارگیری روش گندزدایی با اشعه فرابنفش است. این روش ضدعفونی از جمله روشهایی است که مزایای فراوانی به همراه دارد. پیش از بررسی اجزای سازنده این سیستم، بهتر است بدانید که، منظور از بکارگیری سیستم اشعه فرابنفش، بکارگیری امواجی است که طول موجی حدودا 200 تا 300 نانومتری دارند. (طبق تحقیقات صورت گرفته بهترین طول موج برای از بین میکروارگانیسمها 240 تا 270 نانومتر است).
دانشمندان در گذشته دریافته بودند که قرار گرفتن آب در معرض تابش مستقیم نور خورشید، موجب از بین رفتن بسیاری از میکروارگانیسمهای موجود در آن میشود. همین مسئله موجب کشف تاثیر اشعه فرابنفش بر میکروارگانیسمهای موجود در آب شد. حال ممکن است این سوال برای شما ایجاد شده باشد که از اشعه فرابنفش چگونه در از بین بردن میکرو ارگانیسمها استفاده میشود؟ برای پاسخ به این سوال بهتر است ابتدا اجزای تشکیل دهنده این سیستم را مورد بررسی قرار دهیم.
اجزای سیستم ضدعفونی با اشعه فرابنفش
در این روش از یک سیستم گندزدایی استفاده میشود که اجزای سازنده آن شامل موارد زیر است.
- لامپها
- راکتور
- سیستم حسگر
- سیستم پاکسازی
- منبع تامین نیروی لامپ و بالاست
- سیستم مکانیکی برای نگه داشتن لامپها
- سیستم کنترل
سیستم گندزدایی در مسیر آب نصب میشود، و در هنگام عبور آب از این قسمت، تابش اشعه فرابنفش بر DNA میکروارگانیسمهای موجود در آب تاثیر گذاشته و توانایی تکثیر و رشد آنها را از بین میبرد. بنابراین در طی یک اتفاق سریع بسیاری از عوامل بیماری زا از بین برده میشوند. توجه داشته باشید که میزان اثرگذاری پرتوهای فرابنفش با توجه به شدت تابش و مدت زمان تابش این پرتوها متفاوت خواهد بود.
مزایای بکارگیری سیستم ضدعفونی UV
در حال حاضر یکی از روشهای متداول گندزدایی، بکارگیری سیستم ضدعفونی UV است. این روش به سبب مزایایی که دارد توانسته جایگزین روشهای دیگر شود. از جمله مزایای این روش:
- از بین بردن سریع میکروارگانیسمهای بیماری زا
- عدم تولید ترکیبات خطرناک در طول پروسه گندزدایی با سیستم ضدعفونی UV
- عدم نیاز به تانکر خارجی برای عملیات گند زدایی
- بینیاز از حمل ترکیبات شیمیایی خطرناک، به سبب استفاده از اشعه ایکس به جای ترکیبات شیمیایی
- از بین بردن تمام میکروارگانیسمهای مقاوم به کلر و بیماری زا تا 99%
- تغییر نیافتن خواص فیزیکی و شیمیایی آب
- نگهداری ساده از دستگاه و سرویس آن
- مقرون به صرفه بودن
- بسیار سالم و دوستدار محیط زیست
تمام این مزایا موجب شده تا روش ضدعفونی آب با UV به یک روش متداول در پروسه تصفیه آب تبدیل گردد. برای آگاهی بیشتر از این پروسه در ادامه معایب این روش را مورد بررسی قرار میدهیم.
عوامل تاثیرگذار بر عملکرد سیستم تصفیه آب با اشعه فرابنفش
همانطور که گفیتیم، استفاده از سیستم گندزدای اشعه فرابنفش مزایای فراوانی را به دنبال دارد، اما باید بدانید که این سیستم همواره دارای تاثیر یکسانی نبوده و عوامل مختلفی بر عملکرد آن تاثیرگذار هستند. از جمله عواملی که در سیستم ضدعفونی آب با UV تاثیرگذارند شامل:
- میزان کدورت آب: به هر میزانی که کدورت آب بالا باشد، میزان بهرهوری سیستم ضدعفونی نیز کاهش مییابد. هرچقدر میزان کدورت آب کمتر باشد قدرت نفوذ پرتو یو وی در آب بیشتر شده، و تاثیر آن بروی میکروارگانیسمها بیشتر خواهد بود.
- شدت و میزان تابش: شدت و میزان تابش برای از بین بردن میکروارگانیسمهای مختلف متفاوت است. هر چه شدت و میزان تابش پرتو فرابنفش بالاتر باشد امکان از بین بردن میکروارگانیسمهای بیشتری وجود دارد.
- میکروارگانیسمها: تعداد و نوع میکروارگانیسمها نیز در روند تاثیرگذاری سیستم ضدعفونی کنندهها بسیار موثر هستند. هر چه تعداد و نوع میکروارگانیسمها بیشتر باشد، کارایی سیستم کاهش مییابد.
- ذرات نامحلول در آب: هرچه میزان ذرات معلق نامحلول در آب بیشتر باشد اثربخشی سیستم گندزدایی با اشعه فرابنفش نیز کمتر میشود. چرا که وجود ذرات معلق نامحلول در آب از رسیدن پرتوها به میکروارگانیسمها جلوگیری کرده و در نتیجه تعداد میکروارگانیسم از بین برده شده توسط پرتو بنفش کاهش مییابد. بعنوان مثال وجود ذرات نامحلول در آب مانند: آهن و منگنز به سبب بار الکتریکی یونها پاتوژنها را جذب میکنند. در نتیجه اثربخشی سیستم ضد عفونی UV کاهش مییابد.
توجه داشته باشید که پرتوهای فرابنفش تنها در از بین بردن میکروارگانیسمهای بیماری زا و همچنین آلودگیهای بیولوژیکی مانند ویروسها، باکتریها و قارچها موثر بوده و در از بین بردن مواد شیمیایی و فلزات سنگین نمیتوانند به تنهایی موثر باشند. در چننی شرایطی لازم است که از روشهای سختی گیری آب و یا حذف نیترات از آب نیز استفاده شود.
معایب سیستم ضدعفونی UV چیست؟
تمام روشهایی که توسط انسان مورد استفاده قرار میگیرند، همواره علاوه بر مزایا، معایبی نیز دارند. میتوان گفت سیستم ضدعفونی UV نیز مستثنی نبوده و معایبی دارد. این معایب شامل موارد زیر است.
- عدم توانایی از بین بردن میکروبهایی که در زوایا و خلل قرار دارند
- عدم تاثیر یکسان بروی تمام میکروارگانیسمها
- اطلاعات ناکافی در رابطه با این روش و نحوه کارکرد آن
- مقاومت برخی میکروارگانیسمها نسبت به اشعه ماورای بنفش
معایبی که برای سیستم ضدعفونی UV به آنها اشاره کردیم، بهرهوری این سیستم را تا حدودی کاهش میدهد اما با این حال این روش یکی از روشهای به صرفه و مناسب در پروسه گندزدایی به شمار میرود.
ضدعفونی آب با UV یک روش رایج در تصفیه آب
سیستم ضدعفونی فرابنفش یکی از روشهای رایج در تصفیه آب است که بمنظور از بین بردن میکروارگانیسمهای بیماری زا و مقاوم در برابر کلر از آن استفاده میشود. این روش بعنوان یک روش دوستدار محیط زیست شناخته شده و به فراوانی مورد استفاده قرار میگیرد. بهتر است بدانید که این روش یکی از 4 روش ضدعفونی تایید شده توسط FDA آمریکاست که باتوجه به مزایای چشمگیر این روش، حاصل شده است.
برای تهیه انواع دستگاه تصفیه آب که دارای قابلیت استفاده از اشعه فرابنفش برای ضدعفونی کردن آب هستند، میتوانید با شرکت سپاهان پالایش اصفهان تماس بگیرید. این شرکت دارای سالها تجربه در زمینه طراحی، ساخت و نصب انواع آب شیرین کن صنعتی است و میتواند شما را در انتخاب بهترین سیستم برای تصفیه آب مورد نظرتان یاری کند.
دیدگاهتان را بنویسید