روشهای تصفیه فاضلاب کشتارگاه صنعتی
فاضلاب کشتارگاه صنعتی به دلیل بالا بودن میزان آلایندههای بیولوژیکی و ذرات معلق نامحلول، نیازمند به کارگیری فرآیندهای مختلف تصفیه است. روشهای تصفیه به کار رفته برای این نوع فاضلاب، با دیگر تکنیکهای مورد استفاده در تصفیه پسابهای صنعتی و انواع پکیج های تصفیه فاضلاب در سایر بخشهای صنعت کاملاً متفاوت است. دلیل اصلی آن هم تفاوت در نوع مواد و آلایندههایی است که در آن وجود دارد. در این مقاله قصد داریم به بررسی روشهای تصفیه فاضلاب کشتارگاه بپردازیم و امیدواریم که مفید واقع گردد.
فاضلاب کشتارگاه صنعتی چیست؟
پسابهای به وجود آمده از مراحل نگهداری، ذبح، پوست کنی، خالی کردن روده و معده دام، بسته بندی و شستشوی کشتارگاه را پساب کشتارگاه میگویند. این پساب به دلیل ترکیب با مواد آلی، چربی و میکروارگانیسمهای متعدد و مواد جامد زائد، جزء آلودهترین فاضلابها هستند. ورود این فاضلاب به محیط زیست موجب شیوع بیماریهای واگیردار میشود. به همین دلیل لازم است که تصفیه فاضلاب به خوبی و اصولی انجام گردد.
ویژگیهای فاضلابهای کشتارگاه صنعتی
برای بررسی روشهای تصفیه فاضلاب کشتارگاه اابتدا بهتر است با ویژگیهای آن آشنا شویم. همانطور که پیشتر اشاره نمودیم، فاضلاب کشتارگاهها به دلیل داشتن یک سری مواد خاص، از آلودهترین پسابها هستند که از اصلیترین ویژگی آنها میتوان به موارد زیر اشاره نمود.
- این فاضلاب دارای چربی SEC بالا در مرحله ذبح و بسته بندی است.
- همچنین مواد جامد معلق لجن زا TSS در آن وجود دارد.
- از دیگر ویژگی و خصوصیت بارز این پساب، بالا بودن COD و BOD در آن است.
روشهای تصفیه فاضلاب کشتارگاه های صنعتی
مواد به کار رفته در فاضلابهای کشتارگاه موجب شده که نه تنها از روش بیولوژیکی بلکه از فرآیندهای دیگر نظیر شیمیایی و فیزیکی هم برای تصفیه آن بهره ببرند. در ادامه مطلب هر کدام از روشها را به صورت مختصر شرح میدهیم.
تصفیه فیزیکی فاضلاب
یکی از اصلیترین و اولین گامها در تصفیه فاضلابهای کشتارگاه، تصفیه فیزیکی است. در این روش مواد و ذرات جامد معلق حذف شده و برای حذف آنها از تجهیزاتی همانند آشغالگیر دستی و آشغالگیر مکانیکی استفاده میشود. البته این نکته حائز اهمیت است که انتخاب هر کدام از تجهیزات به ظرفیت کشتارگاه و میزان بزرگی آن بستگی دارد. در این روش، علاوه بر آشغالگیر، از چربی گیرهای متعدد برای جمع آوری چربیها استفاده میگردد. رایجترین چربی گیری که در این مرحله استفاده میشود، چربی گیر API و چربی گیر DAF هستند. با ورود فاضلاب به چربی گیرها فرصت انتقال ذرات کلوئیدی و چربی که سبکتر از وزن آب هستند، به سطح سیال داده خواهد شد و مواد سنگینتر ته نشین میگردند.
یکدست کردن فاضلاب
بعد از حذف ذرات معلق در فاضلاب و چربی گیری آنها، باید همه بخشهای مخزن تصفیه از نظر کیفیت و کمیت فاضلاب مشابه گردد. به همین دلیل فرآیند متعادل سازی و یکدست کردن فاضلاب صورت خواهد گرفت. اصلیترین اثری که این فرآیند در تصفیه فاضلاب کشتارگاه دارد، جلوگیری از شوک هیدرولیکی و بیولوژیکی است.
تصفیه بیولوژیکی فاضلاب کشتارگاه
بعد از یکدست و یکنواخت کردن فاضلاب، حال وقت آن است که به تصفیه بیولوژیکی بپردازیم. بالا بودن مواد آلی، BOD و COD در این نوع فاضلاب اثرات منفی به جا میگذارد، پس باید به دنبال راهی برای حذف آن باشیم. برای حذف آنها از روشهای تصفیه هوازی و بی هوازی بهره برده میشود. هر کدام از این دو روش خود دارای زیر شاخههایی هستند که آنها را به صورت مختصر شرح میدهیم.
تصفیه فاضلاب کشتارگاه به روش بی هوازی
یکی از رایجترین روش های تصفیه بیولوژیکی فاضلاب، حذف مواد آلی به وسیله باکتری و میکروارگانیسمها است. در این گروه از روشهای تصفیه، مواد آلی موجود در فاضلابهای صنعتی و بهداشتی، توسط باکتریها و میکروارگانیسمها مصرف شده و خروجی آن، گاز متان خواهد بود. روش بی هوازی، خود دارای روشهای دیگری نظیر موارد زیر است.
راکتور تصفیه بی هوازی UAFB
در این روش تصفیه که به آن راکتور تصفیه بیهوازی با رشد چسبیده هم میگویند، فاضلابها به صورت ستونی به سمت بالای مخزن در مدولهای لولهای و پلاستیکی حرکت میکنند. برای تصفیه فاضلاب کشتارگاه صنعتی در این روش اصولا لولهها را از جنس پلاستیک میسازند که لجن کمتری تولید شده و راندمان ۸۰ و ۹۰ درصدی برای حذفBOD و COD را پیش بگیرند. از مهمترین مزیتهای این روش میتوان به مقاومت بالا در برابر شوک هیدرولیکی و آلی اشاره نمود.
راکتورهای تصفیه بی هوازی UASB
در این پکیج تصفیه فاضلاب، یکسری لایههای لجن لاگونی در انتهای مخزن قرار دارد که موجب واکنش مواد آلی فاضلاب با آنها میگردد. بر اثر این واکنش گازهای متان و دی اکسید کربن تولید خواهند شد. این پکیج برای تصفیه فاضلاب کشتارگاه از چند لایه هم از قبیل ورود فاضلاب به داخل دستگاه، لایه لجن با خاصیت گرانولی و قدرت چسبندگی بالا، تودههای انباشته از میکروارگانیسمها میباشد. به دلیل بیهوازی بودن روند تصفیه، بوی نامطبوع کمتری تولید میشود.
تصفیه فاضلاب کشتارگاه به روش هوازی
بعد از اعمال فرایندهای بیهوازی بیولوژیکی، به کارگیری روشهای تصفیه هوازی یا همان لجن فعال، تاثیر بسیار زیادی بر کیفیت خروجی فاضلاب خواهد داشت. روشهای هوازی برای تصفیه فاضلاب بسیار متنوع هستند و با توجه به نوع مواد آلاینده موجود در پسابها، موجب میشود این روش به چند طریق انجام گیرد که در ادامه آنها را شرح میدهیم.
تصفیه فاضلاب به روش هوادهی گسترده
یکی از بارزترین ویژگیهای تصفیه با این روش، استفاده و بهکارگیری از تجهیزات هوادهی از قبیل دیوفیوزر است، که با هوادهی گسترده و عمقی، شرایط را برای تصفیه بهتر با راندمان بالا فراهم میآورد. علاوه بر این، برای تصفیه فاضلاب کشتارگاه با این روش، نیاز است که لجن با سن ۲۰ تا ۳۰ روز استفاده شود.
فرایند هوازی اختلاط کامل
منظور از لجن فعال یا اختلاط کامل نوعی خاص از تصفیه هوازی فاضلاب است که فاضلابها قبل از اینکه به مخازن هوادهی وارد شوند، ابتدا ذرات جامد معلق در پسابها ته نشین خواهند شد. با انجام این عملیات فشار خیلی کمتری به تجهیزات هوادهی وارد میگردد. استفاده از همزنهای بزرگ و قوی برای هوادهی بهتر و بیشتر هم از دیگر ویژگیهای آن است.
تصفیه به روش استخر ته نشینی
بعد از روشهای بیولوژیکی که به شرح آن پرداختیم، در این روش نیاز است که فاضلابها وارد استخر یا تانکهای ته نشینی گردند. با ورود فاضلاب در این مرحله، به پسابها اجازه میدهند تا ذرات معلق خود را ته نشین کنند. فاضلابهای تصفیه شده از بخشهای بالایی تانک خارج شده و وارد مرحله بعدی خواهند شد. باقیمانده لجنها در این مرحله تخلیه میگردند که میتوان به عنوان کود برای کشاورزی از آنها استفاده نمود.
مهمترین نکات در انتخاب روش برتر تصفیه فاضلاب کشتارگاه
برای انتخاب بهترین روش برای تصفیه فاضلابهای کشتارگاهی بهتر است چند نکته را مد نظر قرار دهید.
- کیفیت آب خروجی جهت استفاده مجدد از فاضلاب تصفیه شده
- میزان فاضلاب تولیدی در هر روز
- میزان بودجه مورد نظر برای تصفیه فاضلاب
- نوع کشتارگاه اعم از دام و طیور و…
- ویژگی فاضلاب از نظر میزان COD, BOD و TSS
دیدگاهتان را بنویسید