امروزه بسیاری از افراد ترجیح میدهند تا از سیستمهای تصفیه آب و آب شیرینکنها برای مصرف آب آشامیدنی خود استفاده کنند. با توجه به مرسوم شدن استفاده از دستگاههای تصفیه آب، روشها و دستگاههای آب شیرینکن فراوان و متعددی به بازار عرضه شد که میتوان گفت، هریک از آنها اجزا و قطعات یکسانی داشته و عملکرد یکسانی از خود نشان میدهند. قطعات و اجزای متعددی در دستگاههای آب شیرینکن به کار برده شده تا مراحل تصفیه آب بهدرستی و بدون هیچ خطایی انجام شود. دانههای شن یا سیلیس تصفیه آب یا سیلیس فیلتر شنی از جمله مهمترین موادی هستند که در دستگاههای آب شیرینکن تعبیه شدهاند تا تصفیه آب به درستی انجام گیرد. برای آشنایی بیشتر با دانههای سیلیس و شن و نحوه عملکرد آنها با ما همراه باشید.
سیلیس یا شن چیست؟
سیسلیس یا Silica نام گروهی از مواد معدنی متشکل از دانههای سیلیکون و اکسیژن (SiO2) است. سیلیکات از جمله مواد معدنی فراوان در پوسته زمین میباشد؛ بهطوری که 59 درصد از جرم پوسته زمین را سیلیکات تشکیل میدهد. سیلیس، ذرات ریزی به اندازه 0.5 تا 8 میلیمتری است که به شکلهای دایروی و یا زاویهدار موجود بوده و قابلیت فیلتر ذرات ریز تا 20 میکرون را دارد. دانههای سیلیس که اغلب اوقات با نام دانههای شنی شناخته میشود، در زندگی روزمره انسانها کاربردهای زیادی دارد که از جمله مهمترین کاربرد آنها، استفاده از ذرات سیلیس در تصفیه آب و دستگاههای آب شیرینکن است.
انواع مختلف شن و سیلیس تصفیه آب
دانههای سیلیس و شن با توجه به اندازه و قطر، نوع کاربرد، کیفیت، سختی و خالص بودن به چند دسته تقسیم میشوند و با توجه به تقسیمبندیهای انجامشده، در مصارف مختلفی به کار برده میشوند. به عنوان مثال برخی از دانههای سیلیس و شن در تصیفه آب خانگی، برخی دیگر در تصفیه آب استخرها و برخی از دانههای سیلیس نیز در صنعت شیشه مورد استفاده قرار میگیرند. اصلیترین تقسیمبندیهای دانههای سیلیس فیلتر شنی در ادامه مطلب آورده شده است.
- سیلیس ریز: اندازه و قطر این سیلیسها 0.5 الی 1.5 میلیمتر است.
- سیلیس متوسط: اندازه و قطر این دانهها نیز بین 2.5 الی 3 میلیمتر است.
- سیلیس درشت: قطر این ذرات بین 4 الی 8 میلی متر است.
کاربرد سیلیس تصفیه آب
یکی از سادهترین و کم هزینهترین روشهای تصفیه آب، عبور دادن آن از سطح خاک میباشد. در حالت طبیعی نیز آب با عبور از زمینهای سنگی و خاکی، تصفیه شده و زلال میشود. این عمل در تصفیه آب خانگی و صنعتی در دستگاههای آب شیرینکن نیز توسط بسترها و فیلترهای شنی انجام میگیرد. قرار گرفتن دانههای سیلیس و شن در بسترهای فیلتر شنی و عبور مرحلهای آب از این بسترها، باعث میشود تا آب تصفیه شده و از هرگونه مواد خارجی و معلقات، عاری گردد. ماده اصلی موجود در فیلترهای شنی، سیلیس است و آب با استفاده از سیستم پمپ دستگاه آب شیرینکن از روی فیلترهای شنی عبور داده شده و تصفیه میگردد.
سیلیس فیلتر شنی با خرد کردن سنگهای سیلیس به دست میآید. سیلیس گرانولهای سفید رنگ کیفیت بالایی دارند و با نام شیشه نیز شناخته میشوند. به دلیل وجود سیلیس در فیلترهای دستگاه آب شیرینکن به آنها فیلتر شنی نیز گفته میشود. زیرا همواره دانههای سنگ با قطر بین 1.16 تا 2 میلیمتر را با عنوان شن میشناسند.
انواع بستر سیلیس و شن در فیلترهای شنی
نوع قرار گرفتن دانههای سیلیس تصفیه آب در فیلترهای شنی متفاوت بوده و با توجه به نوع دستگاه آب شیرینکن با یکدیگر متفاوت هستند. در ادامه این مطلب، انواع بسترهای مختلف سیلیس فیلتر شنی را ذکر کرده و به توضیح هر یک از آنها میپردازیم.
بستر سیلیس تک لایه فیلترهای شنی
در این نوع از فیلترها از بستر تک لایه سیلیس و شن برای بستر داخلی فیلتر شنی استفاده میشود. در این فیلترها، دانههای درشت پس از شستشوی معکوس (Backwash)، سریعتر از دانههای ریز تهنشین میشوند که به این نوع تهنشینی، لایهبندی معکوس گفته میشود. یکی از عیبهای اصلی این نوع فیلترهای شنی نیز همین لایهبندی معکوس است.
بستر سیلیس دو لایه فیلترهای شنی
برای رفع مشکل لایهبندی معکوس در فیلترهای شنی تک لایه، استفاده از فیلترهای شنی دولایه توصیه میشود. در این نوع از فیلترها از ذغال آنتراسیت و شن کوارتزی به عنوان بستر داخل دستگاه آب شیرینکن مورد استفاده قرار میگیرد. استفاده از ذغال آنتراسیت و شن کوارتزی باعث میشود تا سرعت تهنشینی دانههای آنتراسیت بزرگتر با سرعت تهنشینی دانههای ریزتر یکسان و برابر باشد.
بستر سیلیس چند لایه فیلترهای شنی
در این فیلترها معمولاً از چند بستر مختلف سیلیس تصفیه آب در داخل فیلتر دستگاه آب شیرینکن استفاده میشود. ذغال آنتراسیت، شن و گارنت از جمله لایهها و مواد مختلف مورد استفاده در این نوع از فیلترها میباشد.
مزایای استفاده از سیلیس تصفیه آب
استفاده از سیلیس و شن نسبت به سایر روشهای فیلتراسیون، مزایای بسیار زیادی دارد. افزایش عملکرد فیلتراسیون، مقرونبهصرفه بودن، شفافیت بیشتر آب، کاهش مصرف انرژی و مواد شیمیایی از جمله مزایای استفاده از سیلیس در سیستم آب شیرینکن است.
نکات مهم استفاده از سیلیس فیلتر شنی
با توجه به اهمیت بالایی که سیلیس در فیلتراسیون آب دارد، رعایت برخی نکات ضروری برای افزایش عملکرد آن بسیار مهم است.
برای افزایش عملکرد سیلیس و فیلترهای شنی، بهتر است مخزن و دانههای سیلیس بعد از هر بار استفاده شسته شده و بکواش شوند تا کدورتها از بین بروند.
مخزن سیلیس همواره باید توسط افرادی ماهر، بررسی و کنترل شوند تا چنانچه حجم سیلیس آن کاهش یافته باشد، مقداری سیلیس به آن اضافه کنند. در واقع حدود 60 درصد از حجم مخزن را باید سیلیس تشکیل دهد.
خرید انواع سیلیس برای دستگاه تصفیه آب
همانگونه که ملاحظه کردید، سیلیس نقش بسیار مهمی در تصفیه اب در انواع مختلف دستگاه آب شیرین کن خانگی و صنعتی دارد. بنابراین خرید شن یا سیلیس مرغوب و با کیفیت از اهمیت بالایی برخوردار است و باید حتما از مراکز معتبر و با سابقه تهیه شود. در این زمینه، شرکت سپاهان پالایش که دارای سالها تجربه در طراحی، تولید و نصب دستگاههای آب شیرین کن صنعتی است، میتواند بهترین انواع سیلیس و شن تصفیه آب را برای شما فراهم کند. در کنار این ماده، شما میتوانید سایر قطعات و تجهیزات آب شیرین کن را با مناسبترین قیمت و بهترین کیفیت از این شرکت تهیه نمایید. بعلاوه، مشاوران و کارشناسان این شرکت همواره آماده پاسخگویی به پرسشهای شما در زمینه خرید دستگاه آب شیرین کن و لوازم و قطعات آن هستند.
دیدگاهتان را بنویسید