ایستگاه پمپاژ فاضلاب و کاربردهای آن
در سالهای گذشته با افزایش جمعیت کشور و لزوم استفاده هرچه بیشتر از سطح ساختمانها مخصوصا ساختمانهای دارای طبقات منفی، نیاز به ایستگاه پمپاژ فاضلاب احساس میگردد. برای انتقال فاضلاب طبقات منفی یا همکف ساختمان، میبایست فاضلاب تولید شده را با پمپهای فاضلابی مانند پمپ لجنکش به صورت عمودی به سطح اگوی شهری انتقال داد. به همین خاطر این نوع ایستگاهها شکل گرفتند. شاید بیشتر مردم تصور کنند که فاضلاب همانند آب توسط یک پمپ به ارتفاعات بالا پمپاژ میشود، اما این تصور کاملاً غلط است. در این مطلب به ضرورت وجود این ایستگاهها در انواع پکیج تصفیه فاضلاب در اصفهان و اجزا، نحوه عملکرد و کاربردهای آنها پرداختهایم.
منظور از ایستگاه پمپاژ فاضلاب یا لیفت استیشن چیست؟
لیفت استیشن، یک سیستم کامل از تجهیزات برقی و مکانیکی است که فاضلاب، درون آن جمع میشود و سپس به سطوح ارتفاعی بالاتر انتقال پیدا میکند. ایستگاه پمپاژ شامل مخزن سپتیک، پمپ، سنسورهای سنجش ارتفاع و سیستم کنترل مرکزی است که هد ارتفاعی و دبی لازم را تامین مینماید. در واقع، لیفت استیشن، نوعی مخزن برای جمع آوری فاضلاب و پسماندهای یک یا چند ساختمان و پمپاژ آن توسط پمپ سپتیک از پایین دست به سطح بالاتر است.
اجزای اصلی لیفت استیشن
همانطور که قبلاً گفته شد ایستگاه پمپاژ فاضلاب یک پکیج کامل از تجهیزات مکانیکی و برقی است که در ادامه هر یک از آنها معرفی میشوند.
مخزن عمودی سپتیک
بدنه اصلی ایستگاه همان مخزن عمودی آن است که سایر اجزا از جمله پمپها، سنسورها و اتصالات، درون آن قرار میگیرند و فاضلاب ساختمان به آن وارد میشود. حجم مخزن سپتیک بر اساس دبی فاضلاب ساختمان تعیین میگردد. جنس مخزن باید به گونهای باشد که در برابر فشارهای جانبی و خوردگی مقاوم باشد. به همین دلیل مخزن از پلی اتیلن ساخته میشود.
پمپ فاضلابی
نیرو محرکه ایستگاههای پمپاژ به وسیله پمپ فاضلابی تامین میگردد. این پمپها به شکل مستغرق هستند؛ بدین معنا که فاضلاب در تماس مستقیم با بدنه پمپها است. به همین دلیل جنس بدنه پمپها از استیل ضد زنگ است تا مقاومت بالایی در برابر خاصیت خورندگی فاضلاب داشته باشد. همچنین به منظور جلوگیری از گرفتگی پمپهای لیفت استیشن، از پمپ خردکندار استفاده میشود. استفاده از پمپ خردکندار باعث میشود که جامدات درشت و معلق، باعث گرفتگی لولهها و اختلال در عملکرد پمپها نشوند.
سنسور سنجش ارتفاع در ایستگاه پمپاژ فاضلاب
در این تجهیزات دو سنسور سنجش ارتفاع وجود دارد که یکی به منظور اندازهگیری پایینترین سطح ارتفاع فاضلاب و دیگری برای سنجش سطح ماکسیمم فاضلاب درون مخزن استفاده میگردد. هنگامی که فاضلاب به سطح بالایی میرسد، سنسورها سیگنالی به سیستم کنترل مرکزی ارسال کرده و دستور روشن شدن پمپها و پمپاژ فاضلاب صادر میکنند. همچنین هنگام رسیدن فاضلاب به سطح پایین دستور خاموش شدن پمپها صادر میشود.
سیستم کنترل مرکزی
تابلو برق یا سیستم کنترل مرکزی وظیفه نظارت و کنترل عملکرد لیفت استیشن را دارد. روشن و خاموش کردن پمپها، اعلام هشدار خرابی پمپ یا اعلام عملکرد نادرست ایستگاه پمپاژ همگی بر عهده تابلوی برق هستند.
مزایای استفاده از ایستگاه پمپاژ فاضلاب
یک ایستگاه پمپاژ، راحتی در هنگام نصب یک سیستم فاضلاب را ارائه میدهد و دارای پتانسیل کاهش هزینه ساخت و ساز است. ایستگاههای پمپاژ مجهز به سیستمهای کنترل از راه دور هستند که اپراتورها را بهروز میکنند. فاضلاب، به طور خودکار و بدون تماس با انسان پمپ میشود، که خطر بروز مشکلات سلامتی را از بین میبرد. اندازههای مختلف پمپ برای کاربردهای خانگی و برنامههای تجاری در دسترس هستند. مصرف پمپها اغلب برای جلوگیری از انسداد استفاده میشوند. فاضلاب را میتوان بهطور خودکار به ارتفاعات بالاتر پمپ کرد. برخی از سیستمهای پمپاژ فاضلاب به آلارم مجهز شدهاند تا در مورد مشکلات سیستم، هشدار دهند. این امر خطر سرریز فاضلاب را بهسرعت هشدار میدهد.
کاربردهای اصلی لیفت استیشن
در مناطقی که با استفاده از جاذبه نتوان فاضلاب را منتقل کرد، از ایستگاه پمپاژ فاضلاب استفاده میشود. در ادامه کاربردهای مختلف آن را شرح میدهیم.
انتقال فاضلاب طبقات منفی
اصلیترین کاربرد لیفت استیشن در انتقال فاضلاب طبقات منفی ساختمانها و برجهای چند طبقه به صورت عمودی میباشد. طبق ضوابط شهرداری و مهندسی به منظور اتصال این سازه به اگوی شهری، از ایستگاه پمپاژ استفاده میشود.
پکیج تصفیه فاضلاب
معمولاً در ورودی پکیج تصفیه فاضلاب و مخزن متعادلساز یک واحد لیفت استیشن نصب میگردد تا فاضلاب را به مراحل بعدی منتقل نماید.
تصفیه خانه فاضلاب
معمولا تصفیه خانهها در پایینترین نقطه ارتفاعی شهری احداث میشوند، اما گاهی اوقات این امر میسر نمیگردد. به همین دلیل پس از واحد آشغالگیر یک پکیج پمپاژ فاضلاب نصب میشود.
شبکه جمع آوری فاضلاب
گاهی اوقات در شبکه فاضلاب شهری نمیتوان فاضلاب را با کمک جاذبه منتقل نمود. به همین دلیل از لیفت استیشن برای انتقال عمودی فاضلاب و رساندن آن به سطوح ارتفاعی بالاتر استفاده میشود تا دوباره با جاذبه به حرکت در بیاید.
معایب استفاده از ایستگاه پمپاژ فاضلاب
طراحی و نصب سیستم لیفت استیشن باید به طور ماهرانه انجام شود تا اطمینان حاصل شود که سیستم قابل اطمینان و مناسب برای استفاده است. این نیاز به تخصص به این معنی است که این کار میتواند هزینهبر باشد. اگرچه این سیستمها به طور کلی از انرژی زیادی استفاده نمیکنند، اما با وجود سیستم گرانشی، هزینهای برای برق وجود دارد. تهیه و جایگزینی قطعات برای این ایستگاهها میتواند مشکل باشد. از این طریق میتوانید با عقد قرارداد از تعمیر و نگهداری آن جلوگیری کنید. اگرچه پمپها برای به حداقل رساندن خطر انسداد انتخاب شدهاند، اما هنوز هم احتمال بروز انسداد وجود دارد.
طراحی ایستگاه پمپاژ فاضلاب
بسیاری از معایب مانند انسداد، چربی سازی و مشکلات قطعات با صحبت با شرکت سازنده پکیج پمپاژ برطرف میشود. این بدان معنی است که میتوان برای مقابله با مسائل احتمالی مانند چربی سازی و انسداد اقداماتی انجام داد.
نگهداری از لیفت استیشن فاضلاب
ایستگاه پمپاژ نیاز به نگهداری زیادی ندارد. با این وجود همانند دیگر تجهیزات برقی بهتر است در دورههای زمانی منظم توسط شرکت سازنده مورد بازرسی قرار گیرد. نگهداری شامل بررسی وضعیت پمپها، وضعیت صداهای غیر عادی، بررسی دبی فاضلاب خروجی و غیره میشود.
جمعبندی نهایی
ایستگاه پمپاژ فاضلاب یا لیفتیک فاضلاب به تجهیزاتی گفته میشود که دارای مخزن بوده و فاضلاب درون آنها جمع آوری میشود. طراحی و ساخت ایستگاه پمپاژ نیازمند تجربه و دانش کافی در این زمینه است. طراحی ایستگاه پمپاژ بر اساس دبی فاضلاب و میزان ارتفاع مورد نیاز انجام میگردد. پس باید توسط تکنسینها و متخصصین زبده در این زمینه انجام گردد که در این مورد میتوانید به سپاهان پالایش اطمینان کنید.
دیدگاهتان را بنویسید