در این مطلب به معرفی یکی از قطعات دستگاه آب شیرین کن یعنی شیر فیلتر شنی نیمه اتوماتیک خواهیم پرداخت.
یکی از مهمترین و اصلیترین نیازهای هر انسان در زندگی، آب است. اما همان طور که میدانید اغلب منابع آبی جهان شور و غیرقابل شرب هستند و نمیتوان از آنها به صورت مستقیم برای مصارف شربی استفاده نمود. در واقع مصرف آبهای موجود در جهان بدون تصفیه بسیار خطرناک بوده و ممکن است باعث ایجاد مشکلات فراوانی شود. دستگاه آب شیرین کن با هدف شیرین سازی آب و از بین بردن شوری آن، در مقیاسهای مختلف خانگی و صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد. دستگاههای آب شیرینکن خانگی و کوچک برای تصفیه آب شرب مصرفی داخل خانه و دستگاههای آب شیرینکن صنعتی در مقیاسهای بزرگ برای تصفیه آب مصرفی در صنایع حساس مانند صنایع غذایی و یا صنایع دارویی مورد استفاده قرار میگیرند.
آب شیرینکنها دارای اجزای مختلفی همچون سیستم پیش تصفیه (فیلتر شنی و کربنی)، سیستم تزریق آنتی اسکالانت، سیستم تزریق PH، میکروفیلتراسیون، سیستم تامین فشار و الکتروپمپها، ممبران (غشاء نیمه تراوا)، محفظه نگه دارنده ممبرانها، سیستم شستشوی دورهای (cip)، سیستم کنترل دبی، سیستم کنترل فشار (هیدرولیک)، TDS و EC متر، پرشر گیجها (سوییچهای فشار)، سیستم برق، سیستم تزریق DM، سیستم ضدعفونی UV میباشند. در ادامه این مقاله با یکی از مهمترین اجزای آب شیرینکن که شیر فیلتر شنی نیمه اتوماتیک میباشد، آشنا شده و درباره آن توضیحاتی ارائه خواهیم داد.
فیلتر شنی چیست و چه وظایفی بر عهده دارد؟
فیلترهای شنی در مراحل پیش تصفیه آب قرار داشته و آب را پیش از ورود به فیلتر ممبران، تصفیه میکنند. فیلترهای شنی وظیفه حذف تمام ناخالصیها و مواد معلق اضافی در آب را دارند و برای جلوگیری از وارد شدن فشار بیش از حد به فیلترهای ممبران قبل از ورود آب به ممبرانها، آب را تصفیه میکنند. در واقع شیر فیلتر شنی که از مهمترین بخشهای یک فیلتر شنی در آب شیرینکنها میباشد، وظیفه بک واش و شستشوی دستگاه را بر عهده دارد. مراحل مختلفی توسط فیلتر شنی انجام میشود که این مراحل عبارت اند از:
مرحله سرویس
در مرحله سرویس، آب به آرامی از سمت بالا وارد فیلتر شنی شده، تصفیه شده و پس از اتمام مرحله تصفیه، آب توسط نازل کف مخزن جمع آوری شده و به سمت خروجی شیر فیلتر حرکت کرده و از آن خارج میشود.
مرحله بک واش (Backwash)
این مرحله یکی از مهمترین و اصلیترین مراحل انجام شده توسط شیر فیلتر شنی میباشد. در هنگام فیلتراسیون و تصفیه آب در داخل فیلتر شنی، مواد معلق موجود در آب در بستر فیلتراسیون فیلتر شنی گیر کرده و باعث میشود تا این بستر فیلتراسیون به مرور زمان و به تدریج کثیف شده و دارای گرفتگیهایی باشد. در این مرحله است که برای شستشو فیلتر شنی دستگاه آب شیرین کن، آب توسط شیر فیلتر شنی نیمه اتوماتیک به صورت برعکس و از پایین دستگاه به سمت بالای آن جریان پیدا میکند و باعث انبساط دستگاه و آزاد شدن ذرات معلق گیر کرده به فیلتر شنی میشود. این فرایند، در نهایت موجب تمیزی و شستشوی فیلتر شنی آب شیرین کن خواهد شد.
مرحله شستشوی سریع
در این مرحله که آخرین مرحله از تصفیه آب به کمک فیلتر شنی میباشد، آب با دبی بیشتری نسبت به مرحله سرویس، از بالا بر روی بستر فیلتر ریخته شده و باعث شستشوی فیلتر میشود و آن را برای سیستم فیلتراسیون و تصفیه آماده می کند.
همان طور که گفته شد، شیر فیلتر شنی یکی از اجزای اصلی آب شیرین کنها هستند که در حالت کلی به دو دسته مهم و اساسی اتوماتیک و نیمه اتوماتیک تقسیم میشوند و مهمترین تفاوت آنها در نحوه انجام سه مرحله ذکر شده است.
شیر فیلتر شنی نیمه اتوماتیک
در این شیر، تمامی مراحل سهگانه سرویس، بک واش و شستشوی سریع توسط یک شیر انجام میشود. اما برای تغییر هر یک از مراحل به مراحل بعدی باید اپراتور دستگاه به صورت دستی هر یک از مراحل سهگانه را تغییر دهد. لازم به ذکر است که در شیر فیلتر شنی اتوماتیک، تمامی مراحل به صورت خودکار و اتوماتیک انجام میشود و هیچ نیازی به اپراتور نیست.
برای ایجاد فیلترهای شنی حذف کننده ذرات معلق، طعم، بو، رنگ و کلر مازاد آب در دستگاههای آب شیرینکن از سيليس دانه بندي شده مرغوب و كربن فعال مرغوب، درون محفظههایی از جنس پلی اتیلن با روکش فایبر گلاس که به آنها مخازن FRP نیز گفته میشود، یا فلزی و روکش رنگ اپوکسی مطلوب و سند بلاست شده، استفاده میشود. در حالت کلی بر روی مخازن FRP از یک عدد شیر سه مرحلهای اتوماتیک و یا نیمه اتوماتیک استفاده میشود؛ اما بر روی مخازن فلزی، چهار عدد از شیرهای فیلتر شنی نیمه اتوماتیک و یا اتوماتیک استفاده میشود. برای ظرفیتهای پایین آب از مخازن FRP و برای ظرفیتهای بالای آن از مخازن فلزی استفاده میشود. در شیرهای نیمه اتوماتیک، عملیات بک واش و شستشوی سریع در بازههای زمانی معین و مشخصی انجام میگیرند.
نکات مهم در استفاده از شیر نیمه اتوماتیک
مهمترین نکتهای که در کار با شیرهای فیلتر شنی نیمه اتوماتیک باید در نظر گرفت این است که اپراتور هنگام تعویض هر یک از مراحل سهگانه سرویس، بک واش و شستشوی سریع، باید بسیار مراقب باشد و احتیاط لازم را به کار گیرد. در هنگام تغییر حالت شیر فیلتر شنی، پمپ آب مربوط به فیلتر شنی باید خاموش باشد (پمپ تصفیه استخر یا هر پمپی که آب را در فیلتر شنی گردش میدهد). اگر پمپ روشن باشد و آب به داخل شیر جریان داشته باشد، فیلتر میتواند با تغییر موقعیت شیر، خراب شود و به شیر آسیب برساند.
شیر فیلتر شنی نیمه اتوماتیک علاوه بر تمامی مزایایی که در تصفیه آب دارد، میتواند معایبی مانند عدم تحمل فشارهای جسمی زیاد و تحمل فشار کم را نیز داشته باشد. در روی بسیاری از فیلترهای شنی نیمه اتوماتیک استفاده شده در دستگاههای آب شیرینکن، هر یک از حالتها و مراحل استفاده از آنها نوشته شده و فرد اپراتور این دستگاه میتواند به راحتی و با توجه به هر یک از نوشتهها و جهتهای روی شیر، یکی از مراحل و حالتهای تصفیه آب را انتخاب کرده و دستگاه را راهاندازی کند.
خرید انواع شیر فیلتر شنی
همانطور که اشاره شد فیلترهای شنی نقش مهمی در دستگاههای تصفیه آب دارند و یکی از بخشهای مهم این قطعه، شیر فیلتر شنی است. این شیرها دارای انواع مختلفی هستند که بسته به نوع فیلتر و حجم دستگاه آب شیرین کن، از نوع خاصی استفاده میشود.
برای خرید شیر فیلتر شنی نیمه اتوماتیک و سایر قطعات یدکی آب شیرین کن، و همچنین، دریافت راهنمایی در زمینه طراحی و نصب دستگاه تصفیه آب صنعتی و قطعات مناسب مورد نیاز آن میتوانید با سپاهان پالایش تماس بگیرید. این شرکت دارای سالها سابقه در زمینه طراحی و ساخت دستگاههای آب شیرین کن است و مشاوران آن آماده ارایه راهنماییهای رایگان در این زمینه هستند.
دیدگاهتان را بنویسید