آشنایی با لولههای پلی اتیلن و تفاوت آن با لولههای upvc
لوله کشی ساختمانها جزء بخشهای بسیار مهم در ساختمان سازی و اجرای آن به حساب میآید. در زمانهای گذشته لوله کشیها به صورت روکار انجام شده و مشکلاتی همانند نشتی، زنگ زدگی و ترکیدگی به وجود میآورد. اما امروزه طراحان با استفاده از انواع لوله پلی اتیلن تا حدی به دنبال رفع این مشکل هستند. آنها با تولید این لولهها سعی در مناسبتر نمودن شرایط لوله کشیها کردند. لولههای پلی اتیلن لولههای منعطف در ساختمان سازی هستند که در ادامه این مطلب قصد داریم شما را با کاربرد آنها آشنا کرده و به طور کلی بگوییم چه تفاوتی با لوله های یو پی وی سی دارند. پس فرصت رو از دست ندهید و ما را همراهی کنید.
تعریف لوله پلی اتیلن
لولههای پلی اتیلن لولههایی هستند که از پلیمریزاسیون اتیلن تولید میگردند و به اختصار به آنها PE گفته میشود. آنها یکی از پرکاربردترین لولهها طی چند دهه گذشته بودهاند که از خانواده ترموپلاستیکها میباشند. در واقع پلی اتیلن یک پلیمر ساده بوده که در صنعت پلاستیک کاربردهای فراوانی دارد. این لولهها را میتوان با ذوب کردن و گرم نمودن تغییر شکل داد. از خصوصیات بارز آن ها میتوان به منعطف بودن، مقاوم بودن و طول عمر بالا اشاره نمود.
نحوه تولید انواع لوله پلی اتیلن
این نوع لوله مانند لولههای استنلس به روش اکستروژن تولید میگردد. در وهله اول مواد اولیه آنها که به صورت گرانول است را وارد دستگاههای اکسترود میکنند. گرما گرانولها را ذوب مینماید. موادهای ذوب شده به وسیله پیچ از اکسترود خارج شده و داخل قالبها میگردد. سپس، مواد ذوب شده قالب گیری شده و وارد مخزن تنظیم کننده قطر میشوند. در این مرحله لولهها با وارد آمدن فشار به شکلهای مناسبی در میآیند. بعد از اینکه لولهها شکل گرفتند و خارج شدند، به وسیله آب سرد آنها را خنک میکنند و بعد هم آماده استفاده مینمایند.
انواع لوله پلی اتیلن
لولههای پلی اتیلنی دارای خواص شیمیایی، مکانیکی و حرارتی خوبی هستند که در انواع متعددی هم تولید میگردند در ادامه به چند مورد از آنها اشاره میکنیم.
لولههای آبرسان
همانطور که از نام این نوع لوله بر میآید برای امر آبرسانی مورد استفاده قرار میگیرند. یعنی از این لوله برای انتقال آب و آب شرب در شهرها و روستاها به خوبی استفاده میگردد. البته این لولهها در صنعت کشاورزی هم کاربرد فراوانی دارد. لولههای پلی اتیلنی که برای آبرسانی مورد استفاده هستند. اصولاً در فشارهای ۶ تا ۱۶ بار و در موارد حساس را در فشار ۲۰ بار در سایزهای مختلف روانه بازار میگردند.
انواع لوله پلی اتیلن فاضلاب
لولههایی که برای مصارف فاضلاب به کار برده میشوند، اصولاً دوجداره هستند و برای تولید آنها از گرید pE80 و در سایزهای بالاتر از گرید PE100 استفاده میشود.
لولههای گازی
لولههای پلی اتیلن گازی با توجه به نوع کاربرد و حساسیت بالایی که دارند، باید حتما دارای تاییدیه شرکت ملی گاز و استانداردهای DIN EN باشند. این لولهها در فشارها و سایزهای متفاوتی تولید میگردند.
انواع لوله پلی اتیلن فشار قوی
این لولهها به دلیل اینکه از فشار خیلی قوی تر ساخته میشوند دارای ضخامت خیلی بیشتری هم هستند. به این لولهها به دلیل نوع کاربری که دارند، پلی اتیلن تحت فشار میگویند. لولههای پلی اتیلن تحت فشار با فشارهای ۱۰ تا ۳۰ بار در سایزهای ۲۰ میلیمتر تا ۶۳۰ میلی متر تولید ساخته میشوند.
لولههای آبیاری قطره ای
این لولهها جزء پلیاتیلن های نرم به حساب میآیند و معمولاً در سایزهای ۱۶ میلیمتر تولید میگردند و برای مصارف کشاورزی مورد کاربرد هستند.
تفاوت لولههای پلی اتیلن با لولههای upvc
لولههای پلیاتیلن و upvc از نظر ظاهری شباهت بسیار زیادی دارند، اما در این میان دارای تفاوتهایی هم هستند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
تفاوت از نظر ضخامت
اگر بخواهیم از نظر ضخامتی آنها را مقایسه نماییم، باید گفت در فشار کاری یکسان انواع لوله پلی اتیلن بیش از یک و نیم برابر ضخامت لولههای یو پی وی سی میباشد.
تفاوت از نظر میزان مقاومت
لولههای یو پی وی سی تک جداره بر اساس استانداردهای بین المللی و ایران مقاومتهای متعددی را دارا هستند. این مقاومت به عوامل مختلفی بستگی دارد که این عوامل عبارتند از عرض ترانشه، میزان بار زنده، ضریب راه و ابنیه و زیرسازی و روسازی لولهها
تفاوت انواع لوله پلی اتیلن و UPVC از نظر انعطاف
لولههای پلی اتیلن از انعطاف بیشتر و بالاتری نسبت به لولههای یو پی وی سی برخوردار هستند. به دلیل انعطاف کم لولههای یو پی وی سی آنها را نمیتوان به صورت حلقهای به فروش رساند. به همین دلیل هزینه حمل و نقل آنها ممکن است بیشتر گردد. علاوه بر این برای نصب لولههای upvc نیاز به اتصالات مناسبی است، انواع اتصالات UPVC باید به خوبی نصب گردد. در غیر این صورت موجب نشتی در محل اتصال لولهها خواهد شد.
مزیتهای پلی اتیلن
انواع لوله پلی اتیلن نسبت به دیگر لولهها دارای مزایای فراوانی است که در ادامه به این مزایا اشاره میکنیم.
- مقاومت بالا، این لولهها در برابر زلزله رانش و ارتفاعاشات
- سبک بودن وزن لوله پلی اتیلن
- مقاومت در برابر اشعه UV خورشید
- مقاومت بالای آن ها در برابر خوردگی الکترولیتی
- دارا بودن وزن بسیار سبک
- حمل و نقل ساده و آسان به دلیل وزن کم
- مقاوم در برابر مواد اسیدی شیمیایی و ضربه
- عدم آسیب یا خطر برای محیط زیست
- شکنندگی کمتر این لولهها
- قابلیت بازیافت لولههای پلی اتیلن
معایب انواع لوله پلی اتیلن
این لولهها همانند هر محصول دیگری که ساخت دست بشریت میباشد، دارای معایبی است که در ادامه به صورت خلاصه آن را شرح میدهیم. اولین عیب آن ضعف در مکش و خلا ایجاد شده در لولهها است. دومین عیب، امکان ایجاد اثر مخرب، هنگام تماس با بعضی از مواد نفتی و شیمیایی است. سومین محدودیتی که میتوان برای آن عنوان نمود ضعف در ردیابی لوله با دستگاه فلزیاب است و در آخر هم باید گفت در صورت تماس مکرر با آبهای کلردار امکان کاهش عمر مفید لولهها وجود خواهد داشت.
موارد استفاده از لولههای پلی اتیلن
همانطور که پیشتر توضیح دادیم این لولهها به خاطر ویژگیهای خاص و منحصر به فرد در موارد بسیار زیادی مورد استفاده و کاربرد قرار میگیرند. در ادامه به چند مورد از کاربرد آنها به صورت تیتر وار اشاره میکنیم.
- کاور کابلها و فیبرهای نوری
- انتقال آبهای دریا و دیگر آبهای شور
- انتقال نفت و هر گونه محصولات نفتی
- خطوط اصلی پر فشار
- لولههای لایروبی
- استفاده در کانالها و سیستمهای تهویه
- استفاده در شبکههای گازرسانی
- استفاده از شبکههای فاضلاب و آبرسانی شهری و روستایی
قیمت لوله پلی اتیلن
قیمت لولهها مدام در حال تغییر و نوسان است و ثبات نسبی در قیمت آنها وجود ندارد. عوامل متعددی بر قیمت این لولهها تاثیر می گذارد که شامل نرخ ارز، هزینه حمل و نقل، هزینههای برق، دستمزد کارگران و دیگر موارد است.
دیدگاهتان را بنویسید