ابعاد استاندارد انواع استخر شنا
داشتن استخر در منزل یا استفاده از آن در هر فضایی، یک تفریح سالم و سرگرمی بی عیب و نقص محسوب میگردد. علاوه بر خرید تجهیزات استخر با کیفیت، یکی از مواردی که در ساخت استخرها مورد توجه قرار میگیرد، ابعاد استاندارد استخر میباشد. هرگاه سخن از ابعاد و اندازه استخر شنا به میان میآید، در واقع اندازه و مقدار خاصی را نمیتوان برای آن در نظر گرفت، بلکه افراد متناسب با نیاز و سلیقه خود ابعاد مورد نظر را طراحی میکنند.
این ابعاد با توجه به خواسته و بودجه شخص متفاوت خواهد بود. با این حال در بازار اندازه و ابعاد متفاوت و مختلفی برای ساخت استخرهای شنا وجود دارد، که بسیاری از پیمانکاران بسته به نیاز شما آنها را مشخص میکنند. در این محتوا به بررسی ابعاد استاندارد استخر شنا میپردازیم.
استخر شنا چیست؟
قبل از اینکه بخواهیم به بررسی ابعاد استاندارد استخر شنا بپردازیم، بهتر است بدانیم این محیط مفرح چه نوع مکان و دارای چه تجهیزاتی است. استخر به مجموعه امکاناتی گفته میشود که برای شنا کردن، تفریح و مسابقه طراحی و ساخته میشود. این استخرها در دو نوع خصوصی یا عمومی و به صورت رو باز و سرپوشیده و با سازههای بتنی، فایبرگلاس و روکشهای وینیل ساخته میشوند. در ساخت استخر هم رعایت استانداردهای استخر و قوانین ساخت استخر الزامی است.
ابعاد استاندارد استخر شنا
همانطور که در ابتدای محتوا عنوان نمودیم، ابعاد یکسان و خاصی برای استخرهای شنا در نظر گرفته نشده است. بلکه مطابق با سلیقه و میل شخصِ سازنده، ابعاد آن متفاوت میباشد. در ادامه مطلب به ابعادی که برای هر یک از استخرها استاندارد در نظر گرفته میشود، اشاره میکنیم.
ابعاد استاندارد استخر خانگی
اندازه و ابعاد استخرهای خانگی اصولاً به وسیله معماران و کارشناسان مربوطه تعیین میشود. این کارشناسان هم بر اساس فضایی که برای استخر در نظر گرفتهاید، ابعاد مناسبی را انتخاب می کنند و عملیات ساخت را آغاز مینمایند. اما ذکر این نکته حائز اهمیت است که ابعاد استخرهای شنای خانگی خیلی کوچکتر از استخرهای عمومی است. اندازه و ابعاد آن به صورت میانگین: ۳.۷ متر عرض در ۷.۳ متر طول تا ۶.۱ متر عرض در ۱۲.۲ طول است.
حال با توجه به نوع ساختمان و متراژِ موجود، ابعاد مناسب هم متغیر خواهد بود. معمولاً برای ویلاها و خانههای بزرگی که فضای کافی در اختیار دارند، طول استخرها ۵۰ متر تعیین میگردد. ولی در صورتی که خانه کوچک باشد، با طول ۲۵ متر اقدام به ساخت استخر میکنند. عمق این استخر هم ۱ تا ۲ متر در نظر گرفته میشود، که بسته به نظر کارشناس میتواند عمیقتر هم باشد.
ابعاد استاندارد استخرهای عمومی
استخرهای عمومی قسمتی از مجموعههای آبی و مراکز تفریحی هستند. این مراکز تفریحی اصولا بیش از یک استخر دارند که به استخر مخصوص کودک، استخر شنای معمولی، استخر موج، شیرجه، آب گرم، استخر آب سرد و غیره معروف هستند. شکل هندسی بسیاری از استخرها به شکل مستطیل است، که ابعاد استخر عمومی به این شرح میباشد: طول آنها حدود ۲۵ تا ۵۰ متر است که یک طول نرمال و به اندازه است و عرض آن هم ۱۲.۵ تا ۲۵ متر است. بعد از طول و عرض نکته دیگری که در ابعاد استخرهای عمومی باید حتما در نظر گرفته شود، عمق آنها است. عمق استاندارد این استخرها با شیب تدریجی اصولاً 0.5 تا ۳ متر ساخته خواهد شد. البته همانطور که قبلاً هم عنوان نمودیم این ابعاد به نیاز و کاربری استخر بستگی دارد و باید حتما اصول شیب بندی استخر در آن رعایت شود.
ابعاد استاندارد استخر مخصوص مسابقه
فدراسیونهای بین المللی شنا، استانداردهای خاصی را برای ابعاد و عمق استخرها در نظر گرفتهاند که باید حتماً مطابق با آنها این استخرها هم طراحی شوند. طول این استخرها ۵۰ متر و عرض آنها باید ۲۵ متر باشد. عمق در نظر گرفته هم حداقل ۲ متر است. استخرهای المپیک یا مسابقات به صورت سربسته طراحی میشوند، تا در همه فصلها توانایی استفاده از آنها میسر گردد.
عرض استخرهای مسابقهای را به ۱۰ قسمت تقسیم میکنند، البته ۱۰ قسمت مساوی که به هر قسمت lane میگویند. ابعاد هر کدام از ردیفها تقریباً ۲.۵ متر است که افراد باید آن را در طول ۵۰ متر طی کنند. از دیگر استانداردهای این استخر، دمای آب، سطح روشنایی و طنابهای جداکننده مسیرهای آبی است.
موارد موثر در تغییر اندازه و شکل استخر
نوع کاربری استخرها عامل اصلی و مهم در تعیین شکل و ابعاد استاندارد استخر به حساب میآید. اصولاً استخری که برای مسابقات قهرمانی و المپیکها به کار میرود، باید به شکل مستطیل باشد که این استخر تا ۱۰۰ متر هم می تواند طراحی گردد. مواد به کار رفته در ساخت استخر نیز میتواند بر شکل و ابعاد آن تاثیر مستقیم داشته باشد. شرط ایمنی در ساخت استخر، آن است که لبهها استاندارد باشند تا شناگران به راحتی بتوانند پاهای خود را روی آن قرار داده و استراحت کنند.
استانداردهای عمق استخر جهت شیرجه زدن
همانگونه که توضیح دادیم عمق استخرها بر اساس کاربرد آنها تعیین میشود. عمق آب و ابعاد ناحیه شیرجه هم به وسیله فدراسیون جهانی شنا تعریف میگردد. لازم است که عمق هم به وسیله طراحان و سازندگان، حتماً مدنظر قرار گیرد. بسیار توصیه شده که برای انجام شیرجه بی خطر، محلِ شیرجه باید کمتر از یک متر از سطح آب باشد. برای شیرجه از روی استخر، عمق آب هم باید حداقل 1.5 متر بوده و سطح آب نیز نباید پایینتر از ۰.۳۸ متر زیرِ لبه استخر قرار گیرد.
عمق انواع استخرهای شنا
در قسمتهای پیش به عمق و ابعاد استاندارد استخر های شنا اشاره کردیم. اما بهتر است به صورت تکمیلی در ادامه بقیه را هم شرح دهیم.
عمق استخر آموزشی مبتدیان
به دلیل این که افراد مبتدی از این نوع استخر استفاده میکنند، بهتر است عمق آن چیزی حدود ۷۰ سانتی متر و حداکثر ۱۲۰ سانتیمتر باشد.
استخرهای مخصوص کودکان
همانطور که میدانید کودکان به خاطر کوتاه بودن قدشان به استخرهایی نیاز دارند، که از عمق خیلی کمی برخوردار بوده و بتوانند به راحتی در آن شنا کنند. عمقی که برای این نوع استخر در نظر گرفته شده حداقل ۳۰ سانتیمتر و حداکثر ۷۰ سانتیمتر است.
عمق استخر دارای تخته استارت
در استخرهایی که تختههایی تحت عنوان تخته استارت دارند، عمق آنها از یک متر تا ۶ متر افزایش پیدا میکند و بهتر است تخته استارتها را در کناره عمق بیشتر قرار گیرند.
نکته پایانی
در این محتوا مروری داشتیم بر استانداردهای ابعاد استخر اعم از طول، عرض و عمق. هر کدام از مقررات ذکر شده مطابق با قوانین و استانداردهای مرکز استاندارد ملی ایران است و طبق نظر فرد و شخص نمیباشد. امیدواریم که این مطلب به شما کمک کند تا انتخابی آگاهانه داشته باشید.
دیدگاهتان را بنویسید