کلرزن نمکی چیست و چطور کار میکند؟
اگر صاحب استخر باشید، حتما میدانید که دستگاه کلر زن یکی از اساسیترین موارد برای خرید تجهیزات استخر است. امروز استفاده از کلر زنهای نمکی به جای کلرزنهای معمولی بسیار رایج شده است. به وسیله این کلر زنها دیگر نیازی به وارد کردن مواد شیمیایی و سمی به استخر نیست. برای گندزدایی آبها و دوری آنها از هر نوع آلودگی به کلر نیاز مبرم میباشد. حال با روی کار آمدن انواع کلرزن نمکی استخر تا حد زیادی دغدغه رفع آلودگیها برطرف شده است. در ادامه مطلب به بررسی این نوع از کلرزن و تفاوت آن با کلرزنهای معمولی میپردازیم.
کلرزن نمکی چیست؟
کلرزن نمکی استخر یکی از پیشرفتهترین سیستمهای گندزدایی آب استخرهای شناور بوده، که کلر را از الکترولیز نمک محلول در آب تولید کرده و مستقیما به آب اضافه میکند. از آنجا که کلر در طبیعت به صورت گاز وجود دارد، انواع تثبیت کنندهها و مواد شیمیایی به آن اضافه میگردد تا به صورت جامد یا مایع در بیاید. این مواد شیمیایی در آب استخر جمع میشود، پس نیاز است که هر از گاهی آب استخر را تعویض کنیم.
نحوه عملکرد کلرزن نمکی استخر
برای اینکه آب استخر را به وسیله این نوع کلرزنها ضدعفونی کنید، مقداری نمک با اندازهای که آب مزه شوری ندهد، به آب اضافه کنید. این کلر زنها دارای چند الکترود هستند که با عبور آب حاوی نمک از درون این فیلترها نمک تجزیه میشود و ترکیبات کلر آزاد میگردد. عملکرد این کلرزنها بسیار ساده بوده به نحوی که با عبور نمک از درون فیلترها الکترودها، نمک را به هیپو کلرید سدیم تبدیل میکنند.
راههای افزایش عملکرد دستگاه
برای افزایش سطح عملکرد کلرزن نمکی استخر یک سری ملاحظات باید در نظر گرفته شود. به عنوان مثال در صورتی که از این دستگاه در استخر روباز استفاده میشود، میتوان از اسید سیانوریک برای افزایش ماندگاری کلر تولید شده و با بالا بردن مقاومت آن در برابر اشعه ماوراء بنفش خورشید استفاده کرد. مقدار مناسب اسید سیانوریک بین ۲۰ تا ۵۰ ppm است. از طرف دیگر ph آب استخر باید در بازه ۷.۲ تا ۷.۸ نگه داشته شود. باید توجه داشت که به تدریج و با تزریق کلر توسط دستگاه آب استخر افزایش پیدا میکند.
مزایای استفاده از کلرزن نمکی استخر
این نوع از کلر زنها دارای مزایای فراوانی هستند که این مزایا عبارتند از:
- راحت شدن از سختی استفاده یون یا قرص کلر به صورت روزانه یا چند روزه
- تولید پیوسته و آسان کلر و تزریق پیوسته آن در آب استخر
- کاهش نیاز به دادن شوک کلر استخر
- کاهش تولید کلرامین در استخر نسبت به روش کلر زنی معمولی به دلیل تولید و تزریق پیوسته کلر
- کاهش احتمال کدر شدن آب و ایجاد جلبک در استخر
- جلوگیری از افزایش سختی آب استخر
- پایین بودن هزینه نگهداری به دلیل ارزانتر بودن قیمت نمک نسبت به کلر
- عدم نیاز به افزودن کلر به صورت دستی، زیرا کلرزن نمکی استخر به صورت اتوماتیک کلر را تولید کرده و مقدار کلر آزاد استخر را در محدوده مشخصی نگه میدارد.
معایب کلرزن نمکی استخر
در کنار مزیتهایی که برای این نوع کلر زنی ذکر کردیم، کلرزن نمکی دارای معایبی است که این معایب شامل موارد زیر میشود.
بالا بردن ph و مقدار کلسیم آب
در استخرهای دارای کلر نمکی اصولاً ph آب افزایش مییابد. اگر ph را در محدوده مجاز آن نگه ندارید، ممکن است رسوبات کلسیم روی دیوارههای استخر ایجاد شود. جهت جلوگیری از این مشکل، ph را به صورت هفتگی اندازه گیری کرده و در صورت نیاز به کاهش ph از افزودن پودرهای آماده و یا هیدروکلریک اسید استفاده کنید.
تعویض سل نمک
هر ۳ تا ۷ سال باید یک بار سل نمک را تعویض کنید.
نیاز به قطعات بیشتر
در یک سیستم کلرزن نمکی به نسبت، قطعات بیشتری وجود دارد که ممکن است دچار مشکل شوند. مانند مدار الکترونیکی، سل نمک، سنسور جریان یا سوئیچ جریان.
خوردگی در استخر تجهیزات
این موضوع البته جای شک و تردید دارد. بعضی از متخصصان، آب نمک را برای تجهیزات استخر مفید میدانند، اما برخی دیگر معتقدند که باید از تجهیزات خاص در این استخرها استفاده کرد. تجربه نشان میدهد که گاهی اوقات ممکن است آب شفت استخر زودتر خراب شود. وجود تجهیزات و قطعات بیشتر کلرزنها ممکن است هزینه تعمیرات را افزایش دهد. در صورتی که غلظت نمک اضافه شده بیشتر از حد مجاز باشد، ممکن است باعث خوردگی در بعضی از قطعات استخر شوند.
تفاوت کلرزنهای معمولی و نمکی
کلر معمولاً در کلرزنهای معمولی به صورت قرص و گرانول به آب استخر اضافه میشود. کلر در استخرهای سنتی به صورت ترکیب کلر آزاد و کلرامین میباشد. کلر آزاد جهت تصفیه کامل آب استفاده میگردد، اما کلرامین از ترکیب نمودن کلر آزاد و آب ایجاد میشود. کلرامین موجب میگردد آب استخر بوی نامطبوعی از خود خارج کند و پوست بدن تحریک شود. در استخرهای مجهز به سیستم کلر زنی اتوماتیک نمکی با استفاده از دستگاه کنترل کننده میزان اسیدی و کلر آب مدام در حال بررسی باشد و دستگاه وظیفه کنترل را به عهده خواهد داشت. تنها کنترل میزان نمک در استخرهای مجهز به کلرزن نمکی استخر به وسیله انسانها به صورت چند مرتبه پشت سر هم ریخته میگردد تا بتوان یک پایداری اسیدی را به وجود آورد.
نحوه نصب و راه اندازی کلرزن نمکی
برای نصب این کلر زنها باید از متخصصین تاسیسات مشورت بگیرید. پس از نصب کلرزن، نمک مورد نیاز را به آب استخر اضافه کنید. مراحل اضافه کردن آن هم به شرح ذیل است.
- مقدار نمک را اندازه میگیریم. میزان نمک با توجه به حجم استخر قابل تغییر است. سپس مقدار نمک مورد نیاز را اضافه کنید.
- قبل از اضافه کردن نمک اول کلرزن را خاموش نمایید. در حالی که پمپ استخر روشن است نمک را به صورت یکنواخت روی سطح استخر بپاشید.
- سپس به مدت ۲۴ ساعت زمان دهید تا نمکها حل شوند..
- قبل از روشن کردن کلر زن نمکی از تعادل شیمیایی آب استخر اطمینان حاصل کنید.
1 دیدگاه
ممنون از توضیحات کامل