فلومتر خطی و استوانه ای

امتیاز بدهید

فلومتر یکی از وسیله‌های مهم و ضروری مورد استفاده در صنایع مختلف است که انواع مختلفی دارد. فلومتر یا دبی‌سنج، وسیله‌ای برای اندازه‌گیری میزان جریان عبوری سیال از یک مقطع لوله در واحد زمان است. فلومتر که یکی از ابزارهای اندازه‌گیری دقیق است، در صنایع مختلفی همچون تصفیه آب، پتروشیمی و پالایشگاه به‌کار برده می‌شود. برای آشنایی با نحوه عملکرد فلومتر و انواع مختلف آن، مخصوصا فلومتر خطی ، در این مقاله با ما همراه باشید.

فلومتر چیست؟

فلومتر یکی از ابزارهای اندازه‌گیری دقیق است که توسط سنسور موجود در آن، میزان دبی حجمی یا دبی جرمی عبوری، از مقطع لوله را اندازه‌گیری می‌کند. در واقع، این وسیله که به آن دبی‌سنج نیز گفته می‌شود، از طریق اندازه‌گیری دبی مایع، گاز یا بخار کار می‌کند. فلومتر قادر به اندازه‌گیری جریان خطی، جریان غیرخطی، جریان جرمی و جریان حجمی یک مایع یا گاز است.

در بسیاری از صنایع، یکی از موارد مهمی که اندازه‌گیری می‌شود، فلو (Flow) یا همان جریان سیال است و می‌توان گفت پس از دما، اندازه‌گیری جریان یا همان فلو سیالات بسیار مهم و ضروری است. یکی از صنایع بسیار حساسی که فلومترها بع ویژه انواع فلومتر خطی  و تابلویی در آن مورد استفاده قرار می‌گیرند، صنایع تصفیه آب است. البته برای دانستن مقدار دقیق آب و سیال عبوری از سیستم، باید جریان سیال عبوری همگن باشد و به عنوان سیال تک فاز عمل کند و ذرات آن نسبت به یکدیگر حرکت نسبی نداشته باشند.

فلومتر خطی آب شیرین کن
فلومتر خطی آب شیرین کن

فلومتر خطی

فلومتر خطی یکی از انواع مهم فلومترها است و در اغلب موارد در صنایع تصفیه آب و یا در پکیج‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. این فلومترها به صورت مستقیم و عمود بر روی لوله‌های آب قرار می‌گیرند. در این صورت، لوله‌های آب به عنوان نگهدارنده فلومتر عمل می‌کنند و فلومتر را در مکان مناسب و تعیین شده نگه می‌دارند. هنگامی‌که فلومتر به صورت مستقیم و عمود روی لوله آب قرار می‌گیرد، در این صورت ورودی و خروجی آب که از سمت پایین به بالا در بدنه فلومتر است، توسط فلومتر اندازه‌گیری می‌شود.

فلومتر استوانه ای

فلومتر استوانه ای یکی دیگر از انواع فلومترهای مورد استفاده در آب شیرین‌کن‌های خانگی و صنعتی است. فلومتر استوانه ای نیز مانند فلومتر خطی بر روی لوله‌های عبوردهنده آب و سیال قرار می‌گیرد و بدین ترتیب میزان دبی و جرم عبوری لوله را اندازه‌گیری می‌کند. فلومترهای استوانه‌ای و خطی با ظرفیت‌ها و اندازه‌های مختلفی در بازار عرضه می‌شوند و با توجه به مصارف، نوع و ظرفیت مورد نظر، فلومتر مناسب انتخاب می‌شود.

نحوه عملکرد فلومتر خطی

برای آشنایی با نحوه کارکرد فلومتر و چگونگی اندازه‌گیری دبی جریان آب توسط آن، در ابتدا با ساختمان آن و نحوه عملکردش آشنا می‌شویم. فلومتر دارای یک لوله است که در داخل آن یک شناور قرار دارد. افزایش میزان آب و سیال عبوری از سطح مقطع لوله باعث بالارفتن شناور فلومتر می‌شود و با کاهش میزان آب و سیال عبوری از لوله، شناور فلومتر نیز در سطح پایین‌تری قرار می‌گیرد. مکان شناور به صورت مستقیم از روی فلومتر خوانده می‌شود و عدد موردنظر، دبی جریان سیال سیستم را نشان می‌دهد. در اکثر فلومترها، حرکت شناور نسبت به تغییر جریان سیال، خطی است و محدوده جریان فلومترها، ده به یک در حد استاندارد است.

محل نصب فلومتر
محل نصب فلومتر

محل نصب فلومترها

از آنجایی که فلومترها با قرار گرفتن بر روی لوله‌ها، دبی عبوری از آن‌ها را اندازه‌گیری می‌کنند، محل نصب آن‌ها نیز بسیار مهم است و باید همواره محل نصب آن‌ها کاربردی و صحیح باشد. در صورتی که فلومترها در محل مناسب خود نصب نشوند، امکان اشتباه و خطا در اندازه‌گیری‌ها وجود دارد. فلومتر خطی باید مستقیما بعد از اتصالات لوله نصب شود.

از آنجایی که فلومترها در صنایع مختلفی استفاده می‌شوند، نوع جنس آن‌ها نیز بسیار حائز اهمیت است. فلومترهایی که در معرض خورندگی در صنایع مختلف قرار دارند؛ باید از جنس‌های مقاوم و بادوامی ساخته شوند تا اندازه‌گیری‌های آن‌ها دقیق و کاربردی باشد.

انواع فلومترها

مهندسان و افراد متخصص باید پس از بررسی شرایط محیطی، فلومتر مناسب با محیط موردنظر را انتخاب کرده و توسط آن اندازه‌گیری‌های خود را انجام دهند. علاوه بر فلومتر خطی و استوانه ای انواع دیگری از فلومتر نیز وجود دارد که در ادامه مطلب، به معرفی برخی از مهمترین انواع آنها و ویژگی‌های مهم هریک می‌پردازیم.

فلومتر مغناطیسی

برای اندازه‌گیری دبی حجمی یا دبی جرمی مایعاتی مانند آب (آشامیدنی و فاضلاب)، مواد اسیدی و قلیایی و دوغاب که خاصیت هدایت الکتریکی دارند، از فلومترهای مغناطیسی استفاده می‌شود. از فلومترهای مغناطیسی در صنایع مدیریتی آب و صنایع غذایی استفاده می‌شود.

فلومتر اولتراسونیک

در فلومترهای اولتراسونیک با استفاده از امواج اولتراسونیک، دبی حجمی عبوری سیالات، اندازه‌گیری می‌شود. در این نوع فلومترها، مواردی مانند هدایت الکتریکی، فشار، دما و ویسکوزیته چندان اهمیتی ندارد و دقت اندازه‌گیری این فلومترها بسیار پایین‌تر است.

انواع فلومتر
انواع فلومتر

فلومتر فشار تفاضلی

مبنای کار این فلومترها، محاسبه افت فشار ایجاد شده در مقطع لوله‌ها است. در این نوع از فلومترها، اختلاف فشار اندازه‌گیری می‌شود و بر این اساس از ترانسیمترهای فشار استفاده می‌شود.

فلومتر کوریولیس

این نوع فلومتر، قابلیت اندازه‌گیری همزمان چگالی و دبی جرمی را دارد و قادر به اندازه‌گیری دبی جرمی و چگالی تمام سیالات از نفت خام گرفته تا سس کچاپ و آب می‌باشد.

فلومتر ورتکس

این فلومتر با ایجاد مانعی سر راه سیالات، گردابه‌هایی ایجاد می‌کند و بدین طریق، دبی جرمی سیالات را اندازه‌گیری می‌کند.

فلومتر حرارتی

فلومترهای حرارتی نیز برای اندازه‌گیری دبی جرمی سیالاتی مانند کربن‌دی‌اکسید، اکسیژن و هوای فشرده به کار برده می‌شوند و قابلیت تشخیص نشتی را نیز دارند.

خرید انواع فلومتر خطی دستگاه تصفیه آب

همان‌گونه که اشاره شد فلومترها در دستگاه‌های مختلفی به کار می‌رود. یکی از مهمترین این دستگاه‌ها انواع دستگاه آب شیرین کن صنعتی و دستگاه‌های تصفیه آب است. شرکت سپاهان پالایش، سازنده و ارایه کننده انواع دستگاه تصفیه آب صنعتی و قطعات آب شیرین کن است و شما می‌توانید برای خرید این دستگاه‌ها و قطعات موردنیاز آنها با کارشناسان این شرکت تماس گرفته و از مشاوره‌های رایگان آنها بهرمند شوید. بعلاوه، می‌توانید انواع فلومتر خطی و استوانه ای برای دستگاه آب شیرین کن را از این شرکت سفارش دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *