شیر برقی (solenoid valve) یکی از اجزای بسیار مهم در دستگاههای آب شیرین کن میباشد که برای کنترل جریان آب در دستگاه استفاده میشود. از شیر برقی در دیگر لوازم خانگی مانند ماشین لباسشویی، ماشین ظرفشویی و یخچالهای ساید بای ساید نیز استفاده میشود. در این مطلب قصد داریم تا شما را با عملکرد شیر برقی دستگاه تصفیه آب، انواع آن و نکات مهم برای نصب آن آشنا کنیم.
شیر برقی آب شیرین کن چه وظیفهای بر عهده دارد؟
شیر برقی وظیفه کنترل جریان ورود و خروج آب به دستگاه را بر عهده دارد و تا زمانیکه سیستم تغذیه و پمپ برای تغذیه خود نیاز به آب داشته باشد، شیر برقی روشن بوده و اجازه ورود آب به دستگاه را میدهد. این کار باعث صرفهجویی در مصرف آب شده و در زمانهایی که فشار آب شهری بسیار زیاد و نامناسب است، باعث ورود میزان آب مناسب میشود.
هنگامیکه دستگاه تصفیه آب و آب شیرین کن نیازی به ورود آب نداشته باشد، شیر برقی دستگاه تصفیه آب خاموش شده و مانع ورود آب اضافی به داخل دستگاه میشود. همانطور که قبلاً نیز گفته شد، شیر برقی یکی از مهمترین اجزای دستگاه آب شیرین کن است و در صورت عدم وجود آن در دستگاه، آب ورودی به آب شیرین کن در زمان مورد نظر قطع نشده و آب ورودی همراه با پساب دستگاه تخلیه میشود. حتی ممکن است آب اضافی ورودی در قسمت فیلتر ممبران تشکیل رسوب داده و کارایی دستگاه را با گذشت زمان کاهش دهد.
مکانیسم عملکرد شیر برقی دستگاه تصفیه آب
در واقع در شیر برقی موجود در دستگاه آب شیرین کن، تا زمانیکه جریان الکتریسیته در مدار باز باشد، راه عبور و ورود آب به سیستم باز است. هنگامیکه جریان الکتریکی قطع شد، شیر برقی اجازه ورود آب به مدار را نخواهد داد. همانطور که از نام این قطعه نیز پیداست این قطعه با جریان الکتریسیته کار میکند و دارای یک دیافراگم است که در صورت وصل جریان الکتریسیته و رسیدن ولتاژ مناسب به آن، شیر برقی روشن شده و اجازه ورود و گذر آب به داخل دستگاه را میدهد.
اغلب شیرهای برقی دارای دو عدد سیم هستند که این سیمها در آب شیرین کنها، بین پمپ دستگاه و سنسورهای فشار پایین و فشار بالا رابطه مستقیمی برقرار میکنند و زمانیکه یکی از سنسورها (فشار بالا یا فشار پایین) دستور روشن یا خاموش شدن صادر میکنند، شیر برقی سریعاً به این دستور عمل کرده و بنابه این دستور در حالت باز یا بسته قرار میگیرد.
لازم به ذکر است که در برخی از مدلهای شیر برقی آب شیرین کن ، مکانیزم عمل، برعکس بوده و با رسیدن ولتاژ مناسب به شیر برقی، شیر برقی بسته شده و اجازه ورود هر میزان آب به داخل دستگاه آب شیرین کن را نمیدهد.
در دستگاههای قدیمی به جای شیر برقی از چه قطعهای استفاده میشد؟
در دستگاههای تصفیه آب قدیمی به جای شیر برقی دستگاه تصفیه آب از قطعهای پلاستیکی به نام چهارراهی استفاده میشد. عمل باز و بسته شدن راه ورودی آب به داخل دستگاه آب شیرین کن در چهار راهی پلاستیکی نه به صورت برقی، بلکه به صورت دینامیکی انجام میشد که باعث به وجود آمدن مشکلات بسیار زیادی در آن میشد. در چهارراهیهای پلاستیکی برخی اوقات، حتی زمانیکه دستگاه خاموش بود نیز، آب همراه با پساب از دستگاه آب شیرین کن خارج میشد و همین امر باعث استهلاک بیشتر قطعات دستگاه آب شیرین کن شده و همچنین باعث هدررفت آب و اسراف آب میشد.
انواع شیر برقی دستگاه تصفیه آب
اغلب شیرهای برقی مورد استفاده در دستگاههای تصفیه آب صنعتی و دستگاه آب شیرین کن بزرگ مشخصات و اندازههای معینی دارند که باعث میشود این شیرهای برقی، برای استفاده در موارد خاص مانند آب شیرین کنها باشند. سایز ورودی شیرهای برقی تصفیه آب، 2/1 و 1 و 2/1 1 و 2 و 3 و .. اینچ ، ولتاژ آن 220 ولت و فشار آن psi 147 معادل 10 بار بوده و اغلب آنها ساخت کشور تایوان هستند.
شیرهای برقی بنا به نوع باز و بسته شدن آنها به دو نوع مختلف تقسیمبندی میشوند که در ادامه توضیحاتی در مورد هر یک از این شیرهای برقی آورده شده است.
· شیر برقی نرمال باز (Normal Open): این مدل از شیرهای برقی در حالت عادی و نرمال به حالت باز قرار داشته و با وصل جریان برق و الکتریسیته به حالت بسته تبدیل میشوند.
· شیر برقی نرمال بسته (Normal Close): این مدل از شیرهای برقی در حالت عادی و نرمال به حالت بسته قرار داشته و با وصل جریان برق و الکتریسیته به حالت باز تبدیل میشوند.
محل نصب شیرهای برقی آب شیرین کن
شیرهای برقی معمولاً در آب شیرین کنهای صنعتی، قبل از پمپ فشار قوی نصب میشوند که معمولاً بعد از هوزینگ فیلتر میکرونی، برای قطع و وصل آب تعبیه میشوند. در بعضی از آب شیرین کنهای قدیمی، شیرهای برقی بعد از پمپ فیلتر شنی نصب میشد.
نشانههای خراب شدن شیر برقی دستگاه تصفیه آب
ممکن است که شیرهای برقی مانند سایر قطعات و تجهیزات فنی، با گذشت زمان تخریب شده و عملکرد پایینی داشته باشند. خراب شدن شیر برقی، علائم مختلفی دارند که از جمله مهمترین و رایجترین این علائم، دو حالت میباشد که در زیر به توضیح هر یک از آنها پرداخته شده است.
- یکی از مهمترین و رایجترین علائم خرابی شیر برقی، خروج مداوم آب از پساب دستگاه ، هنگامیکه دستگاه در حالت اتوماتیک قرار دارد، است. در واقع این بیرون رفتن آب از قسمت فاضلاب به این معنی است که شیر برقی در حالت باز خراب شده است و آب با فشارِ آب شبکه، از فیلترها عبور کرده و از مسیر فاضلاب هدر میرود. برای تشخیص این نوع خرابی، کافی است هنگامیکه دستگاه خاموش است، از یک دستگاه فشارسنج استفاده کرد. اگر فشارسنج، فشاری را نشان دهد، یعنی آب در حال دور ریز شدن بوده و شیر برقی خراب شده است.
- دومین نوع خرابی که از مهمترین و رایجترین انواع خرابیها میباشد، این است که دستگاه در حالت روشن باشد ولی فشارسنج هیچ فشاری را نشان ندهد. این مورد وقتی اتفاق میافتد که شیر برقی در حالت بسته خراب شده است و سبب جلوگیری از عبور آب میشود.
بنابراین شیرهای برقی، قطعات مهم و حساسی هستند که عملکرد آنها در آب شیرین کن ها بسیار مهم و حساس بوده و در صورت خراب شدن این قطعه، دستگاه عملکرد پایینتری خواهد داشت و آب زیادی نیز هدر خواهد رفت.
خرید شیر برقی آب شیرین کن
چنانچه شما نیز قصد خرید یک شیر برقی و یا سایر قطعات دستگاه آب شیرین کن صنعتی را دارید، میتوانید با مشاوران فروش شرکت سپاهان پالایش تماس بگیرید. این شرکت دارای سالها تجربه در زمینه طراحی، ساخت و ارایه خدمات پس از فروش انواع دستگاه تصفیه آب صنعتی است و میتواند مشاورههای بسیار خوبی در زمینه خرید قطعات متناسب با نوع دستگاه شما را ارایه کند.
دیدگاهتان را بنویسید